10.03.2013

Αντώνης Δημητρακόπουλος


Πρόκειται για μια τυχαία διαδικτυακή συνάντηση, που μας έφερε κοντά με έναν ευφάνταστο 
συγγραφέα / παραμυθά για παιδιά, αλλά και για μεγάλους. Αφορμή ήταν το παραμύθι του "Η Δροσοσταλίδα" από τις εκδόσεις Ίκαρος, που άμεσα το ξεχωρίσαμε και το συμπεριλάβαμε στις βιβλιο - προτάσεις μας

Άλλα έργα του:" Ένα παραμύθι από χαρτί και θάλασσα"

"Ο αλαζόνας βασιλιάς"

"Το Αίνιγμα της Αγάπης"



Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος με διεισδυτική ματιά, μας αφηγείται... τον κόσμο γύρω μας, με πολύ ευαισθησία και τρυφερότητα και κυρίως με αισιοδοξία! 

Ο ίδιος σεμνός και μετριόφρων, μας είπε για τον εαυτό του:      
                                                    "δεν έχω πολλά να σας πω. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1972
και τα τελευταία 13 χρόνια εργάζομαι στις εκδόσεις Ίκαρος.

Αγαπώ τα βιβλία, τα παραμύθια και το χαμόγελο της ανιψιάς μου."


Το Mommy's Fairytales θα του ευχηθεί να είναι πάντα πλαισιωμένος με τις αγάπες του, κυρίως το χαμόγελο της ανιψιάς του, να τον συντροφεύει πάντα και να του δίνει έμπνευση. Επίσης ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για την τιμή που μας έκανε, να εγκαινιάσει την στήλη των Παραμυθοσυνεντεύξεων. Δείτε τι μας απάντησε!



1. Παραμύθι = Ψέμα; 
Εξαρτάται με ποιά διάθεση θα το προσεγγίσει κανείς. Πιστεύω πως τα παραμύθια είναι σαν ένα ανοιχτό παράθυρο ανάμεσα στο αληθινό και το ψευδές, μια διαχωριστική γραμμή που ορίζει την παιδικότητα μας. Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στο παράθυρο τόσο περισσότερο φως θα δούμε, τόσο καλύτερη θέα θα έχουμε. Συνεπώς αν θέλουμε να μπούμε στην αλήθεια του παραμυθιού δεν έχουμε παρά να προχωρήσουμε προς αυτό.  
2. Τι είναι για εσάς το παραμύθι;

Το παραμύθι θαρρώ πως είναι το μέσο για να πούμε σ' ένα παιδί πολυποίκιλες και πολύπλοκες έννοιες με απλό τρόπο.
Να ψυχαγωγεί, να διασκεδάζει και ταυτόχρονα να θέτει ερωτήματα, να διδάσκει. Μα αν ήμουν παιδί θα σας απαντούσα κάτι πιο απλό και ενδεχομένως πιο ουσιαστικό: Να μου παίρνει τη λύπη και να μου φέρνει το χαμόγελο!

3. Τα παραμύθια αφορούν τα παιδιά ή τους ενήλικες;

Aφορούν κυρίως τα παιδιά μα και όσους αισθάνονται έτσι!
Για τους ενήλικες δε, τα παραμύθια λειτουργούν καταπραϋντικά, σαν βάλσαμο. Μπορούν να σε ταξιδέψουν στο χρόνο, σε μία γλυκιά επιστροφή στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια, στην αθωότητα που πνίγεται από τα προβλήματα και την καθημερινότητα. Απλά, μικρά και τρυφερά κείμενα που μπορούν να σε κάνουν να ταξιδέψεις, να σκεφτείς, και να χαμογελάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα θα μας αφορούν, φτάνει μόνο το παιδί που έχουμε μέσα μας να ζει και να κρατάει τον χάρτινο ανεμόμυλο του στους αέρηδες.

4. Παραμύθια Vs TV/ Internet (ή αλλιώς το παραμύθι στον σύγχρονο τρόπο ζωής)
Τα παραμύθια δείχνουν μία αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα μέσα στο χρόνο. Να σας θυμίσω πως υπήρξαν λαοί εξαφανισμένοι πια, που οι μύθοι και τα παραμύθια τους λέγονται μέχρι τις μέρες μας. Ένας τρόπος για τη διάσωση τη διατήρηση και την ευρεία διάδοσή τους είναι τα σύγχρονα μέσα και ειδικότερα το internet. Εγώ λόγου χάριν, έχω βρει και έχω διαβάσει αρκετά αξιόλογα παραμύθια, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατον να συμβεί. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα σε σχέση με τις δυνατότητες και τη χρησιμότητα που έχουν τα μέσα αυτά. Με λίγα λόγια "συμπορεύονται" και εγγυώνται οτι στο σύγχρονο τρόπο ζωής το παραμύθι θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του.
5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;Είναι αρκετά.
Θα σας πω κάποια που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό. "Ένα τίποτα για δώρο" του Patrick Mc Donell / εκδ. Libro "Θέλω μια αγκαλιά" του John A. Rowe / εκδ.Πατάκης 'Παρακαλώ μπαμπά φέρε μου το φεγγάρι" του Εric Carle / εκδ. Καλειδοσκόπιο Ας πω και ένα από τα πολλά νέα αξιόλογα Ελληνικά παραμύθια. Ένα παραμύθι που το αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι τα πανέμορφα "Βεγγαλικά" του Αλέξη Κυριτσόπουλου / εκδ Ίκαρος.
6. Με ποιον ήρωα παραμυθιού ταυτιζόσασταν όταν ήσασταν μικρός;
Δυστυχώς, δεν θυμάμαι να ταυτίστηκα ποτέ με κάποιον ήρωα παραμυθιού, θυμάμαι μόνο πως με συγκινούσε η μελαγχολική ιστορία του Μολυβένιου Στρατιώτη.
7. Αφιερώστε ένα παραμύθι στο Mommy's Fairytales και τους αναγνώστες του.
Σας αφιερώνω τον υπέροχο "Φεγγαροσκεπαστή" του Eric Puybaret / εκδ Αίσωπος, για να μάθετε τον πραγματικό λόγο για τις φάσεις του φεγγαριού, από τη σκοτεινιά έως την πανσέληνο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: