3.19.2013

Καλή Σαρακοστή!


Μπήκαμε στη σαρακοστή και μένουν 40 ημέρες για το Πάσχα! 40 ημέρες όμως νηστείας και προσευχής. Βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από το www.facebook.com/KEFI.kids.educational.fun.ideas που περιγράφει τα έθιμα της σαρακοστής
Η Καθαρή Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

Ονομάζεται έτσι γιατί ξεκινάει η νηστεία "ο καθαρμός" που θα προετοιμάσει τους Χριστιανούς για το Πάσχα. Είναι όμως και ημέρα αργίας για τους Χριστιανούς και απαγορεύεται κάθε εργασία
εκτός από το καθάρισμα των μαγειρικών σκευών από τα λίπη (γι’ αυτό και ονομάστηκε «Καθαρή»). Η αυστηρή νηστεία του Πάσχα διαρκεί 40 μέρες, όσες δηλαδή ημέρες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο, συν την μεγάλη εβδομάδα.

Την ημέρα αυτή εκτός από τα γνωστά νηστίσιμα εδέσματα τρώμε λαγάνα, άζυμο δηλαδή ψωμί της τεμπέλας νοικοκυράς, χωρίς προζύμι.

Αυτή τη μέρα επίσης φτιάχνουν οι γονεις για τα παιδιά τους την κυρά Σαρακοστή η οποία σύμφωνα με το ελληνικό έθιμο ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Σαρακοστής.

Στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, καμιά φορά παρουσιάζεται και πάνινη παραγεμισμένη με πούπουλα - που μοιάζει με γυναίκα ξερακιανή, αυστηρή, με σταυρωμένα χέρια (λόγω προσευχής), χωρίς στόμα (γιατί δεν πρέπει να τρώει αφού νηστεύει), με επτά πόδια (όσες είναι και οι εβδομάδες ως το Πάσχα).

Κάθε Σάββατο που περνούσε, μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν και από ένα πόδι και με τα υπόλοιπα... προχωρούσε ο χρόνος προς το Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο της πόδι και το έβαζαν μέσα σε ξερό σύκο από αυτά που είχαν αποξηράνει το καλοκαίρι ή στο ψωμί που έψηναν για το βράδυ της Ανάστασης.

Όποιος το έβρισκε στη φέτα του ψωμιού που τού αναλογούσε ή στο σύκο που έπιανε στην τύχη από το καλάθι, θα του έφερνε τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: