ΒιβλίοΠροτάσεις


Το κουντουνάκι


 

 

Το κουντουνάκι


Η Αγνή Στρουμπούλη επιλέγει παραμύθια Ελληνικά για μικρά μικρά παιδιά
 Παραμύθια με ρυθμό, παραμύθια λαϊκά, παραμύθια με λέξεις που γυρίζουν και ξαναγυρίζουν κάνοντας κυκλάκια – κουλουράκια, για μικρά παιδιά. 
«Το κουντουνάκι» είναι μια ζεστή αγκαλιά... Μιαν αγκαλιά γεμάτη αγάπη και γνώση. Είναι 30 παραμύθια της προφορικής παράδοσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Σκύρο, τη Νάξο, τη Χίο, τη Θράκη, την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, τη Μάνη αλλά και από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κάτω Ιταλία, απ' όπου ζούσαν Έλληνες κι έλεγαν παραμύθια...
Τα παραμύθια που συγκέντρωσε στο βιβλίο «Το κουντουνάκι», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο είναι παραμύθια λαϊκά, «αυτά δηλαδή που μεταδόθηκαν για πολλούς αιώνες από στόμα σε στόμα, που πλάστηκαν με την ανάσα (αίσθημα) και την πείρα (γνώση) αυτών που τα έλεγαν κι αυτών που τα άκουγαν.  Κι έτσι, με την ανωνυμία, που έχει ταπεινότητα και εύρος, και με το κύρος του χρόνου, που τα κρησάρισε αλλά δεν τα σάρωσε, γίνονται θησαυρός σε παμπάλαιο μπαούλο, κι ανοίγεται σ’ όποιον έχει τη λαχτάρα ζωής ενός παιδιού και την πείρα ζωής ενός ενηλίκου».

Το φουστάνι με τις πεταλούδεςΜια ιστορία με φόντο ένα φουστάνι με πεταλούδες που έρχονται από κάθε γωνιά της γης γίνεται αφορμή για ένα τρυφερό, ιδιαίτερο βιβλίο, για τη χαρά της ζωής. O ψυχές της αγάπης, οι φτερωτοί πανέμορφοι συγκάτοικοι της γης αγγίζουν χωρίς φόβο τα φτερά τους, για να γνωριστούν, να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον και να αγαπηθούν. Διαπολιτισμικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, ιδέες και συναισθήματα φτερουγίζουν ελεύθερα μαζί με τις πεταλούδες-ψυχές, που φεύγοντας αφήνουν πίσω τους τα όνειρα, τις ελπίδες και τα έργα τους.

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες 8+, η οποία περιλαμβάνει ιστορίες έως 2.500 λέξεις που βοηθούν το παιδί που διαβάζει άνετα να αγαπήσει το βιβλίο.


Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού

ISBN: 978-960-501-998-3
Σελίδες: 72
Ημερομηνία έκδοσης: 24/04/2013

ΝΤΙΛΙ ΝΤΙΛΙΑπό ένα blog όπως το Mommy's Fairytales  δεν θα μπορούσε να λείπει το λαϊκό παραμύθι 
"Ντίλι-ντίλι". Γλυκιά ανάμνηση από τις αφηγήσεις της γιαγιάς! 
Το ξανααγαπήσαμε όμως από την πανομοιότυπη 2η  έκδοση 2006 (Α' έκδοση 1948) των εκδόσεων Ίκαρος με την εικονογράφηση του  Σπύρου Βασιλείου.
Μια καταπληκτική ευκαιρία για τις πιο σύγχρονες γενιές, να έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή μας παράδοση και  οι πρώτοι αναγνώστες, να μοιραστούν τη θαλπωρή της λαϊκής αφήγησης που ένιωσαν σαν παιδιά μεταφέροντας την, στα εγγόνια τους σήμερα. 


Ο βάτραχος και το φιλί

Ένας βάτραχος και μια βατραχίνα περιμένουν το φιλί που θα τους μεταμορφώσει, για να βρουν τον εαυτό τους. Όσο περιμένουν γνωρίζονται, αρχίζουν τις καλημέρες, τα χαμόγελα, τα μικρά και τα μεγάλα ταξίδια, τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά. Και χωρίς να το καταλάβουν, νιώθουν ξαφνικά οι δυο τους δεμένοι. Κάτι τους κρατάει μαζί, αχώριστους. Κάτι που δεν ξέρουν ούτε τι είναι ούτε πώς το λένε…


Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού 


ISBN: 978-960-501-991-4
Σελίδες: 32
Ημερομηνία έκδοσης: 04/03/2013 


Πως γεννήθηκαν τα όνειρα

Ένα αλληγορικό παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης. Ένα παραμύθι που προσπαθεί να εξηγήσει τη γέννηση των ονείρων. Το μικρό σύννεφο αγαπάει τον ήλιο, που μέσα στον εγωισμό του το διώχνει μακριά, για να μην κρύβει την ομορφιά του. Όταν κάποια στιγμή ο ήλιος μετανιώνει και αποζητάει το σύννεφο, ανακαλύπτει ότι μόνο όταν κοιμάται μπορεί να ονειρεύεται τις στιγμές που πέρασαν μαζί.Εικονογράφος: Δήμητρα Ψυχογυιού 


ISBN: 978-960-455-712-7
Σελίδες: 48
Ημερομηνία έκδοσης: 01/01/2010Αστέρια στον πάτο της λίμνηςΒΡΑΒΕΙΟ 2012 ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
στην κατηγορία βιβλίου με ιστορία βραχείας φόρμας

Ο Ασιρού, ένα παράξενο πλάσμα. 
Ο κόσμος του; Ο λόφος, η γέρικη ελιά, μια ξύλινη φλογέρα, τα σύννεφα και τ’ αστέρια. 
Ένα βράδυ, ο άνεμος σκορπίζει τα σύννεφα και για πρώτη φορά ο Ασιρού βλέπει τι υπάρχει πέρα από αυτά. Μια λίμνη. Μέσα της, κάτι γυαλίζει. Τ’ αστέρια! Έπεσαν στη λίμνη; Κι αν δεν ξέρουν κολύμπι; Κι αν το νερό πάρει τη λάμψη τους μακριά; Αποφασίζει να κάνει το πρώτο του ταξίδι για να καταφέρει να τα σώσει, αλλά και να βρει ποιος πραγματικά είναι. Όλα αρχίζουν με μια παρεξήγηση και τελειώνουν μ’ ένα παιχνίδι…

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες – Αυτοκίνητο 7+, η οποία περιλαμβάνει ιστορίες μέχρι 1.200 λέξεις που τροφοδοτούν τη φαντασία του παιδιού και καλλιεργούν τη γλωσσική ικανότητά του.

Από το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για τα Βραβεία 2012 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Η συγγραφέας κατορθώνει σε μια ιστορία βραχείας φόρμας να χωρέσει τον χείμαρρο του παραμυθιακού λόγου που τόσο καλά ξέρει, τη δύναμη του υπερφυσικού στοιχείου και τη λυρικότητα της ποίησης. Ο Ασιρού είναι ο νέος ήρωας που θα αγαπήσουν τα παιδιά γιατί συνδυάζει την τρυφερότητα με τη δυνατή θέληση. Ένα βιβλίο που μας εκπλήσσει ευχάριστα μέχρι και την τελευταία σελίδα. Άλλωστε όπως λέει ο Ασιρού στον ποντικό: Παραμύθι είναι μια ιστορία που μπορεί να σου δώσει απάντηση σ’ αυτό που ψάχνεις. Και πράγματι είναι εποχή που όλοι ψάχνουμε στήριγμα στον κόσμο του ονείρου. Εικονογράφος: Ανδρέας Κούρτης

Εκδόσεις Μεταίχμιο 

ISBN: 978-960-501-215-1
Σελίδες: 48

ΝΤΙΛΙ ΝΤΙΛΙΑπό ένα blog όπως το Mommy's Fairytales  δεν θα μπορούσε να λείπει το λαϊκό παραμύθι 
"Ντίλι-ντίλι". Γλυκιά ανάμνηση από τις αφηγήσεις της γιαγιάς! 
Το ξανααγαπήσαμε όμως από την πανομοιότυπη 2η  έκδοση 2006 (Α' έκδοση 1948) των εκδόσεων Ίκαρος με την εικονογράφηση του  Σπύρου Βασιλείου.
Μια καταπληκτική ευκαιρία για τις πιο σύγχρονες γενιές, να έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή μας παράδοση και  οι πρώτοι αναγνώστες, να μοιραστούν τη θαλπωρή της λαϊκής αφήγησης που ένιωσαν σαν παιδιά μεταφέροντας την, στα εγγόνια τους σήμερα. 


Ο φεγγαροσκεπαστής


Éric Puybaret, Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Εκδόσεις Αίσωπος (από 4 ετών)
Με ένα εξαιρετικό εύρημα ξεκινάει το βιβλίο του ο Éric Puybaret, συστήνοντάς μας ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα, την ύπαρξη του οποίου οι περισσότεροι από μας πάω στοίχημα ότι δεν είχαμε καν υποψιαστεί: το επάγγελμα του φεγγαροσκεπαστή!
Ο “Φεγγαροσκεπαστής” είναι ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο που ακουμπάει επάνω στα πιο τρυφερά παιδικά  όνειρα. Είναι ένα ονειρικό παραμύθι, ένα πραγματικό έργο τέχνης. Μια εντελώς φαντασιακή ιστορία για ένα παιδί που προσπαθούσε, και τελικά κατάφερε, να βρει τρόπο να ανέβει στο φεγγάρι. Υψηλής αισθητικής αξίας, προβάλει όμορφα τις έννοιες της συνεργασίας και της φιλίας, όπως και της αμφισβήτησης: το φεγγάρι μπορεί κάθε πρωί να κρύβεται επειδή βγαίνει ο ήλιος, μπορεί όμως και να κρύβεται γιατί ο Τιμολέων το σκεπάζει! 
Ο Φεγγαροσκεπαστής είναι ένα αληθινό εικαστικό επίτευγμα, διαθέτοντας μια εικονογράφηση που θα μπορούσε να σταθεί ολομόναχη, χωρίς ούτε μια αράδα κειμένου: Με μια πόλη μαγική, κόκκινες σκεπές και καλντερίμια λουσμένα στο φως του φεγγαριού, με ένα ατέρμονο παιχνίδι φωτός και σκιάς, κι όλες τις αποχρώσεις της νύχτας να ντύνουν ουρανό και γη. Οι ανθρώπινες μορφές, τις περισσότερες φορές με τη σκιά τους να τις συνοδεύει ακούραστη, θυμίζουν ξύλινες κούκλες, με κινήσεις που παραπέμπουν σε μαριονέτες. Οι ήρωες του βιβλίου, πολύ χαρακτηριστικοί, αγγίζουν έντονα το υποσυνείδητο του παιδιού.


Βεγγαλικά
ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
από 5 ετών, 64 σελίδες
ISBN 978-960-9527-53-8
Α' Έκδοση: 2012
Εκδόσεις Ίκαρος Το βιβλίο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη νέα σειρά: "Αν διάβαζα…ποιητές της γενιάς του '30”. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τους στίχους των μεγάλων ποιητών της γενιάς του ’30 και γράφει παραμύθια με φόντο τις μοναδικές του εικόνες.

Στο βιβλίο αυτό ο ίδιος γράφει στο σημείωμά του:

«Όταν διαβάζοντας τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου έφτασα στο ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ, σαν να ξεπήδησε μπροστά μου ο ίδιος ο Εγγονόπουλος. Μήπως τα ποιήματά του δεν είναι πασχαλινά χαλκούνια; νυχτερινά υπέρλαμπρα μετέωρα του αττικού ουρανού;
Το χέρι του που γράφει δεν είναι λαμπρό μέσ᾿ στον ήλιο, και φωτεινό από αστραφτερά πυροτεχνήματα τη νύχτα;Όταν μιλά δεν ρημάζουν το παν φοβεροί σεισμοί; Ηφαίστεια δεν
ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε στα ουράνια την οργή τους;
Μήπως ο Νίκος Εγγονόπουλος δεν είναι ο γιος του στρατηγού Μπολιβάρ;
Μέσα στη σκιά, στα σκοτεινότερα στενά της αγοράς, πίσω από τη μάσκα του ιταλού πυροτεχνουργού – κου-κου, σε γνωρίσαμε,ευγενικέ κύριε Εγγονόπουλε!»

Με αυτά στο νου του, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει την ιστορία ενός ποιητή που ήθελε να στέλνει αστέρια στον ουρανό. Bεγγαλικά! Αστραπές, πεφταστέρια και θρύψαλα φεγγαριού είναι τα υλικά που διαλέγει για να στολίσει τον ουρανό με πυροτεχνήματα και λαμπερά ποιήματα.

Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου 2013 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Πρώτο Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου για Παιδιά του ηλ. περιοδικού Ο Αναγνώστης.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΠΑΜΠΑ, ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ


ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΠΑΜΠΑ, ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
Συγγραφέας:
Eric Carle
Εικονογράφος:
Eric Carle
Σελίδες: 40
Εξώφυλλο: Σκληρό
Διαστάσεις:
21 x 29 εκ.
ISBN: 960-7846-73-7
Από 4 έως 8 ετών
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Μια απλή, τρυφερή ιστορία, από εκείνες που ξέρει να πλάθει μοναδικά, με υλικό τα χρώματα και τα όνειρα, αυτός ο σπουδαίος ζωγράφος. Σελίδες που ξεδιπλώνονται μπροστά στα εκστατικά μάτια του παιδιού, ενώ οι ενήλικες ανακαλούν με γλυκόπικρη νοσταλγία τη δική τους παιδική ηλικία. Να προσθέσουμε ότι οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στα πολύ μικρά παιδιά τους για τις φάσεις του φεγγαριού, από την Πανσέληνο ως τη χάση; Μάλλον περιττεύει!


Θέλω μια αγκαλιάΜια αγκαλιά! Αυτό θέλει πιο πολύ απ' όλα στον κόσμο ο μικρός Έλβις. Όπου κι αν πάει, στην πόλη, στο πάρκο, στο σταθμό του τρένου, βλέπει ανθρώπους ν' αγκαλιάζονται. Ο κακόμοιρος ο Έλβις! Όλοι τον αποφεύγουνε.
"Μια αγκαλιά, παρακαλώ πολύ. Υπάρχει κάποιος να μου χαρίσει μια αγκαλιά;" Κρίμα! Κανείς δε θέλει.
Απογοητευμένος, σκέφτεται να τα παρατήσει, να το πάρει απόφαση ότι σ' αυτό τον κόσμο κανείς δε θα τον αγκαλιάσει, όταν... Ακούει μια φωνούλα μέσα στο πλήθος. "Θα ήθελε κάποιος να μου δώσει ένα φιλί;" Μήπως είναι η τελευταία ευκαιρία του Έλβις να κάνει ένα φίλο;

Ένα υπέροχο βιβλίο με χιούμορ από τον Τζον Ά. Ρόου για την αξία της προσφοράς. Μια μικρή αγκαλιά, ένα γρήγορο φιλί, ένα ανεκτίμητο δώρο.


Τζον Α. Ρόου

μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
εικονογράφηση: Τζον Α. Ρόου

Εκδόσεις Πατάκη, 2007
28 σελ.
ISBN 978-960-16-2622-2

Ένα Τίποτα για Δώρο
PATRICK McDONNEL - ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΔΩΡΟ
Εκδόσεις: LIBRO


Ένα μήνυμα γι΄ αυτούς που τα έχουν όλαΗ ιστορία
Ο Μους ο γάτος ψάχνει απεγνωσμένα να βρει ένα δώρο για τον φίλο του, τον Ερλ τον σκύλο.
Μόνο που ο Ερλ έχει τα πάντα.
«Τι χαρίζεις, λοιπόν, σε κάποιον που έχει, ήδη, τα πάντα;» αναρωτιέται ο προβληματισμένος Μους.
Η απάντηση είναι Τίποτα!
Οι ήρωες του Patrick McDonnell, γνώριμοι στο κοινό από τα σκίτσα της βραβευμένης του σειράς, Mutts, γίνονται πρωταγωνιστές μιας απλής, αλλά τόσο χαριτωμένης ιστορίας.
Με απαράμιλλα λιτά σκίτσα και ευφάνταστα λογοπαίγνια στους διαλόγους, αυτό το βιβλίο, έχοντας κάτι από τη γοητεία των κλασικών παραμυθιών, εξυμνεί τη φιλία και την προσφορά και είναι ιδανικό για δώρο κάθε στιγμή, από όλους, για όλους.

Ο δημιουργός

O Patrick McDonnell είναι ο δημιουργός της βραβευμένης σειράς κινουμένων σχεδίων Mutts, που πρόσφατα συμπλήρωσε τα έντεκά της χρόνια.
Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στους New York Τimes και στα περιοδικάSports IllustratedTimeParentsReader´s Digest.
Είναι μέλος της Ανθρωπιστικής Εταιρείας των ΗΠΑ κι έχει διακριθεί για τη φιλοζωική του δραστηριότητα.
Θεωρείται ο «νέος Charles Schultz».

Οι κριτικές
«…με την αναπάντεχη εξέλιξη της ιστορίας του υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι το σημαντικότερο δώρο είναι αυτή καθεαυτή η φιλία, όχι ένα υλικό αγαθό. Τόσο οι φανατικοί του συγγραφέα όσο και οι καινούριο φίλοι του θα εκτιμήσουν τα έξυπνα λογοπαίγνια και τους αξιαγάπητους χαρακτήρες που αποδεικνύουν ότι ένα Τίποτα μπορεί να είναι τα Πάντα».


Publisher´s Weekly
«…Μια γλυκιά ιστορία με ένα μήνυμα zen
People Magazine
«…H καλύτερη προσέγγιση στην προσφορά και τη φιλία. ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς για τις νεότερες ηλικίες.»
Kirkus Reviews


Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΟΣ


Συγγραφέας:
Νάνσυ Τρικκαλίτη
Εικονογράφος:
Έλενα Ζουρνατζή
Σελίδες: 44
Εξώφυλλο: Σκληρό
ISBN: 978-960-471-059-1
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 19/09/2013
από 6 ετώνΗ Νάνση Τρικκαλίτη πλάθει ένα αφήγημα με την αύρα των παλιών, λαϊκών παραμυθιών. Ο Βασιλιάς Αταξίδευτος και η Βασίλισσα Ψάξε-δε-θα-με-βρεις θα χρειαστεί να δοκιμαστούν, να ανατρέψουν πολλές τους παραδοχές, για να ανταμειφθούν με τα δώρα που φέρνει η αγάπη και η αποδοχή του άλλου. Στη γλαφυρή της αφήγηση έχει συνοδοιπόρο τις μαγευτικές εικόνες της Έλενας Ζουρνατζή.

«…Η ζωή στο λαμπερό παλάτι του Βασιλιά Αταξίδευτου, έμοιαζε να κυλάει ειρηνικά κι ευτυχισμένα. Τα σαλόνια του άστραφταν από πλούτο κι ομορφιά, οι βιβλιοθήκες του έγερναν απ’ τα πολλά βιβλία κι απ’ τις οι κουζίνες αναδύονταν μέρα και νύχτα γαργαλιστικές μυρωδιές. Ένας παραδεισένιος κήπος αγκάλιαζε ολοτρόγυρα το παλάτι σαν να το έκρυβε από τα μάτια του κόσμου…»


Παίζω και Διαβάζω με τους πειρατές


Μια ακόμα διασκεδαστική πρόταση από τις εκδόσεις Ίκαρος για ένα... βιβλίο που δεν είναι μόνο βιβλίο... Ανακαλύψτε το!


Corina Fletcher & Britta Teckentrup

Παίζω και Διαβάζω με τους πειρατές

Διασκεδάστε με το λαμπερό γεμάτο χρώματα βιβλίο!

Διαβάστε την ιστορία και μετά ανοίξτε το! Ο συναρπαστικός κόσμος των πειρατών ξεδιπλώνεται μπροστά σας σε ένα τρισδιάστατο παιχνίδι με φιγούρες πειρατών και θαλάσσια τέρατα για ατελείωτες περιπέτειες ανάμεσα στα κύματα! 
 Διαβάστε περισσότερα...

ISBN 978-960-9527-66-8
10σελ.
Σχήμα 22, Χ 22
Σκληρό εξώφυλλο/Φάκελος με φιγούρες

Πώς να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας

Νέα βιβλιοπρόταση από τις εκδόσεις Ίκαρος για τους μικρούς αναγνώστες από 3 ετών, που θα ήθελαν να έχουν ένα ζωάκι...

Quentin Greban

Πώς να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας

Όλα τα παιδιά θέλουν ένα ζωάκι για παρέα στο σπίτι. Το κοριτσάκι της ιστορίας προτείνει 10 απλούς κανόνες για να εκπαιδεύσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο και όχι μόνο… Ένα τρυφερό, συμβολικό βιβλίο που θα αγαπήσουν οι μικροί αναγνώστες. 

Διαβάστε περισσότερα...

ISBN 978-960-9527-85-9
32 σελ.
Σχήμα 22 Χ 26,5
Σκληρό εξώφυλλο

'Η Δροσοσταλίδα'

Ένα όμορφο παραμύθι για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης, που βρήκαμε από την μυθολογική κοινότητα "The Mythologists" .  Ας μάθουμε τα παιδιά μας να το αγαπούν και να το σέβονται.
[Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μικρή ψιχάλα. Μια τόοοσο δα μικρή δροσοσταλίδα. Δεν είχε ηλικία γιατί έτσι κι αλλιώς οι δροσοσταλίδες δεν έχουν ηλικία, είναι αιώνιες!Σπίτι μου είναι τα σύννεφα, τα ποτάμια, οι λίμνες, η θάλασσα, έλεγε και ξανάλεγε με περηφάνια χορεύοντας πάνω σ’ ένα μικρό κατάλευκο σύννεφο.Κάποια μέρα την είδε ένας αετός καθώς περνούσε από κει, να χορεύει χαρούμενη και της χαμογέλασε.Η δροσοσταλίδα σταμάτησε το χορό της και πλησιάζοντας στην άκρη του συννέφου τον ρώτησε διστακτικά.

-”Μήπως ξέρεις τ’ όνομά μου;”....]

Η δροσοσταλίδα περιπλανιέται στα σύννεφα, στα ποτάμια, στις λίμνες, στα λουλούδια, ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημά της.

Μια τρυφερή ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, των εκδόσεων Ίκαρος, γραμμένη από τον Αντώνη Δημητρακόπουλο και εικονογραφημένη από την Έρση Σταθοπούλου.

Το χρυσό κλαδί

Μια φορά κι΄έναν καιρό ζούσε ένας έμπορος, που είχε τρεις κόρες. Φεύγοντας μια μέρα για ταξίδι μακρινό, ρώτησε τις κόρες του τι θα ήθελαν να τους φέρι από την ξένη χώρα, όπου πήγαινε. Η μεγάλη  ζήτησε ένα φόρεμα, η μεσαία ένα περιδέραιο κι η μικρή να της φέρει το Χρυσό Κλαδί. Ο πατέρας υποσχέθηκε ότι θα τα φέρει όλα, όμως οι κόρες του έδωσαν, κρυφά, ευχή και κατάρα να μην μπορεί να γυρίσει από το ξένο μέρος αν ξεχάσει κάποια παραγγελία.
Ο έμπορος ταξίδεψε πολύ κι έφτασε στη μακρινή χώρα. Αφού έκανε τις δουλειές του, αγόρασε για τη μεγάλη κόρη του το φόρεμα, για τη μεσαία το περιδέραιο, αλλά ξέχασε αυτό που του είχε ζητήσει η μικρή. Ξεκίνησε να γυρίσει πίσω, όμως το καράβι δεν έφευγε από το λιμάνι, παρόλο που ο άνεμος φυσούσε δυνατά και φούσκωνε τα πανιά του.
Ο έμπορος δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε και ρώτησε ένα γέρο ναυτικό. "Μήπως δεν κράτησες κάποια υπόσχεση σου;" του είπε εκείνος. Σκέφτηκε, σκέφτηκε ο έμπορος και θυμήθηκε το Χρυσό Κλαδί, που του είχε ζητήσει η μικρή κόρη του. Ρώτησε τότε ένα χωρικό που θα μπορούσε να το βρει κι εκείνος τον έστειλε σε μια πολιτεία, μια μέρα δρόμο μακριά. Έφτασε ο έμπορος εκεί και ξαναρώτησε.
"Χρυσό Κλαδί λένε το βασιλόπουλο μας, το μοναχοπαίδι του βασιλιά!" του είπαν κάποιοι περαστικοί.
Ο έμπορος τα έχασε, όμως έκανε κουράγιο, πήγε στο παλάτι και παρακάλεσε θερμά να του επιτρέψουν να μιλήσει στο βασιλόπουλο. Έτσι κι έγινε.
Ο έμπορος είπε την επιθυμία της κόρης του και το βασιλόπουλο τον οδήγησε σ' ένα δωμάτιο, που οι τοίχοι του ήταν σκεπασμένοι από ζωγραφιές ωραίων κοριτσιών.
"Η κόρη σου είναι όμορφη σαν κι αυτές;" τον ρώτησε. "Χίλιες φορές πιο όμορφη, άρχοντα μου!" απάντησε ο ο έμπορος.
Το βασιλόπουλο τον πήγε σε άλλο δωμάτιο, εκεί όπου ήταν μόνο η ζωγραφιά ενός πολύ ωραίου κοριτσιού. "Είναι όμορφη σαν κι αυτή;" ξαναρώτησε. "Είναι ίδια σαν κι αυτή!...Είναι η κόρη μου αυτή!..." φώναξε ο έμπορος. "Την είδα στ' όνειρο μου και θα ήθελα να την παντρευτώ!..." είπε το βασιλόπουλο και του έδωσε τρία πράγματα για κείνη: ένα γράμμα, ένα δαχτυλίδι και μια λεκάνη. Ο έμπορος τα πήρε και γύρισε στο καράβι που σαλπάρισε αμέσως χωρίς κανένα πρόβλημα.
Όταν έφτασε στο σπίτι του, έδωσε στις δύο μεγάλες κόρες του ό,τι είχαν ζητήσει και στη μικρή τα τρία πράγματα. Αυτή τα πήρε και κλείστηκε στο δωμάτιο της. Στο γράμμα το βασιλόπουλο της ζητούσε ν'ανοίξει το παράθυρό της. να γεμίσει τη λεκάνη νερό, να ρίξει μέσα το δαχτυλίδι και να πει:
"Έλα Χρυσό Κλαδί μου, έλα..."
Έτσι έκανε η κοπέλα και τότε από το ανοιχτό παράθυρο μπήκε ένα περιστέρι, βούτηξε στο νερό της λεκάνης και μεταμορφώθηκε σ' ένα όμορφο παλικάρι, που ήταν το βασιλόπουλο. Οι δυο τους έμειναν μαζί πολύ ώρα. Μετά ο νέος την αποχαιρέτησε και της έδωσε ένα καρύδι, λέγοντας της να φορέσει αυτό, που είχε μέσα. Ύστερα λούστηκε με το νερό της λεκάνης, μεταμορφώθηκε πάλι σε περιστέρι και πέταξε μακριά.
Η κοπέλα άνοιξε το καρύδι και βρήκε μέσα ένα φόρεμα, που είχε κεντημένο πάνω του τον ουρανό με τ'άστρα. Το φόρεσε, βγήκε έξω, τη θαύμασε όλος ο κόσμος κι οι αδελφές της ζήλεψαν.
Μετά από λίγες μέρες η κοπέλα ξαναφώναξε τον αγαπημένο της: "Έλα Χρυσό Κλαδί μου, έλα!..." Το βασιλόπουλο τότε της χάρισε ένα φουντούκι κι η κόρη βρήκε μέσα ένα φόρεμα, που είχε πάνω του κεντημένη τη θάλασσα με τα ψάρια της. Το φόρεσε, τη θαύμασε όλος ο κόσμος κι οι αδελφές της ζήλεψαν.
Την τρίτη φορά που τον ξαναφώναξε, της χάρισε ένα σύκο μ' ένα φόρεμα μέσα, που πάνω του ήταν κεντημένη η γη με τα λουλούδια της. Η κοπέλα το φόρεσε, ο κόσμος τη θαύμασε κι οι αδελφές της πάλι τη ζήλεψαν.
Έτσι αποφάσισαν να μάθουν, που έβρισκε αυτά τα ωραία φορέματα. Μια μέρα, που η μικρή αδελφή τους ήταν κλεισμένη στο δωμάτιο της και φώναξε πάλι το περιστέρι, εκείνες κρυφοκοίταγαν από μια χαραμάδα της πόρτας και τα κατάλαβαν όλα.
Την άλλη μέρα, την ώρα που οι τρεις αδελφές πήγαιναν μαζί στα λουτρά, η μεγάλη προφασίστηκε ότι ξέχασε τη χτένα της και γύρισε πίσω. Τρύπωσε στο δωμάτιο της μικρής, γέμισε τη λεκάνη με νερό, έριξε το δαχτυλίδι μέσα και είπε: "Έλα Χρυσό Κλαδί μου, έλα!..." Το περιστέρι εμφανίστηκε και βούτηξε στο νερό, όμως μέσα στη λεκάνη είχε ξεχαστεί ένα μαχαίρι, που του πλήγωσε το λαιμό. Αμέσως το νερό βάφτηκε κόκκινο κι η μεγάλη κόρη πανικόβλητη όρμησε έξω από το δωμάτιο. Το περιστέρι μάζεψε τις δυνάμεις του και πληγωμένο πέταξε μακριά από το ανοιχτό παράθυρο.
Όταν η μικρή κόρη γύρισε στο δωμάτιό της κι είδε το κόκκινο νερό, τα κατάλαβε όλα. Άρχισε να κλαίει και να θρηνεί για τον αγαπημένο της κι όταν πια δεν είχε άλλα δάκρυα, είπε στον πατέρα της: "Πατέρα θα φύγω, δεν μπορώ να μείνω πια εδώ. Θέλω να ταξιδέψω στον κόσμο. Ετοίμασε μου ένα καράβι και δώσε μου μια φορεσιά αντρική!..." Όλα έγιναν όπως ήθελε κι η κοπέλα ταξίδευε μέρες πολλές, ώσπου έφτασε σ' εάν μακρινό τόπο. Βγήκε στη στεριά να ψάξει γύρω το μέρος κι είδε ένα γεράκι να κυνηγάει ένα περιστέρι. "Δε σε νοιάζει καθόλου, που το βασιλόπουλο μας πεθαίνει;..." άκουσε να λέει το περιστέρι στο γεράκι. "Οι γιατροί δεν ξέρουν το μυστικό!..." είπε το γεράκι. "Ποιό μυστικό;.."ρώτησε το περιστέρι. "Η μόνη γιατρειά του βασιλόπουλου είναι να πάρουν μια σταγόνα από το αίμα μας κι αφού το ανακατέψουν με το νερό εκείνης της πηγής ν' αλείψουν την πληγή του!..."
Μόλις τ' άκουσε αυτό η κοπέλα πέταξε ένα δίχτυ κι έπιασε τα πουλιά.
Μετά τους πήρε από μια σταγόνα αίμα, το ανακάτεψε με το νερό της πηγής και πήγε στο παλάτι μεταμφιεσμένη σε άντρα με γένια. Ζήτησε κι είδε το βασιλιά γιατί τάχα ήταν ένας περίφημος γιατρός, που ερχόταν από τα ξένα με σκοπό να κάνει καλά το βασιλόπουλο, μέσα σε οκτώ ημέρες. Μάταια οι γιατροί του παλατιού προσπάθησαν να πείσουν το βασιλιά ότι αυτό ήταν αδύνατο. Εκείνος ήταν τόσο απελπισμένος με την υγεία του γιου του, που επέτρεψε στον ξένο γιατρό να προσπαθήσει. Η μεταμφιεσμένη κοπέλα συνάντησε το βασιλόπουλο κι αναγνώρισε στο πρόσωπο του τον αγαπημένο της. Αμέσως άλειψε την πληγή του λαιμού του, όπως είχαν πει τα πουλιά, και σε δυο μέρες ο νέος ήταν καλύτερα, σε τέσσερις μιλούσε και σε οχτώ πήγε κυνήγι.
Ο βασιλιάς χάρηκε πάρα πολύ κι είπε στο γιατρό να του ζητήσει ό,τι θέλει. Εκείνος το μόνο που ζήτησε ήταν να γίνει μια μεγάλη γιορτή προς τιμή του και να καλέσουν όλους τους άρχοντες και τις αρχόντισσες της χώρας. Έτσι κι έγινε. Στο τραπέζι ο ψευτογιατρός άρχισε να διηγείται σ' όλους την ιστορία της κόρης και του βασιλόπουλου κι όταν τελείωσε πέταξε τα γένια και φανερώθηκε. Το βασιλόπουλο αγκάλιασε αμέσως την κοπέλα. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε κι όλος ο κόσμος χόρευε και τραγουδούσε. Το γλέντι συνεχίστηκε και σε λίγες μέρες έγινε ο γάμος του βασιλόπουλου με την όμορφη κόρη κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Ένα λαϊκό παραμύθι από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΩΡ, με εκπληκτική εικονογράφηση από την Ειρήνη Δημτηροπούλου - ΚακλαμάνουΝέα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά!

MetaixmioΝέα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά!
 
Αγαπητό μέλος του Τριβιζάς Fan Fun Club!

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και δεν πρέπει να ξεχάσεις τα νέα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά από την πολυαγαπημένη σειρά Παραμύθια Ντορεμύθια!

ΑΝ ΣΟΥ ΠΕΣΕΙ ΕΝΑ ΒΟΥΒΑΛΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ (ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ)
Ποιο πράγμα στη ζωή έχει τη μεγαλύτερη αξία; Μήπως τα παράσημα; Μήπως τα βραβεία; Μήπως τα διαμάντια; Μήπως τα χρυσωρυχεία; Τίποτα από όλα αυτά! Κάτι άλλο έχει τη μεγαλύτερη αξία και αυτό το άλλο θα το ανακαλύψεις στις σελίδες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου.

ΠΟΤΕ ΜΗ ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΕΝΑΝ ΓΟΡΙΛΛΑ
Έχεις μπει ποτέ στον πειρασμό να βάλεις σ' έναν ελέφαντα τρικλοποδιές, να ψαλιδίσεις το μουστάκι μιας τίγρης, να κουτουλήσεις ένα βουβάλι, να δέσεις κόμπο έναν κροταλία, να χώσεις το κεφάλι σου στο στόμα ενός πεινασμένου λιονταριού ή να χαρίσεις κόκκινα τριαντάφυλλα σ’ έναν ταύρο;

ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΙΠΙ ΣΤΟΝ ΜΙΣΙΣΙΠΗ;
Μια ανοιξιάτικη μέρα ένα ποταμόπλοιο γεμάτο με ανέμελα παπάκια που πηγαίνουν εκδρομή ταξιδεύει στον Μισισιπή. Τα παπάκια γλείφουν χωνάκια, μαδάνε μαργαρίτες, τρώνε παστέλια, ρουφάνε γρανίτες και γενικά περνούν πολύ ωραία, όταν ξαφνικά κάτι αναπάντεχο συμβαίνει.

ΕΝΑ ΦΤΥΑΡΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Μια μέρα τρεις αφηρημένοι αστροναύτες αναγκάζονται να αποχωρήσουν ξαφνικά, ξεχνώντας στον Άρη ένα φτυάρι. Οι Αρειανοί όμως δεν έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή τους. Δεν ξέρουν τι είναι, πώς λέγεται και σε τι χρησιμεύει το παράξενο και αινιγματικό αυτό αντικείμενο. Τι πρέπει να το κάνουν άραγε;

ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ
Το τρένο με τα χρωματιστά βαγόνια που πηγαίνει στα πιο μακρινά, τα πιο μαγευτικά μέρη του κόσμου, γεμάτο με χαλίφηδες και μπαλαρίνες, κυνηγούς με καραμπίνες, Τυρολέζες και σουλτάνους, τυμπανιστές και Ινδιάνους και χίλιους δυο βιαστικούς επιβάτες, είναι έτοιμο να ξεκινήσει, όταν ξαφνικά ο ταλαίπωρος σταθμάρχης διαπιστώνει ότι λείπει ένα βαγόνι.

Και αν δεν σου φτάνουν αυτά, ΕΔΩ θα δεις και τα υπόλοιπα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά!

Και μην ξεχνάς ότι με την κάρτα μέλους στο Τριβιζάς Fan Fun Club έχεις ειδικές εκπτώσεις και προνόμια σε πολλούς χώρους διασκέδασης, όπως στην αθλητική κατασκήνωση Skouras Sports Camp!

Αυτό το καλοκαίρι όλα τα μέλη του Τριβιζάς Fan Fun Club έχουν έκπτωση 10% για τη συμμετοχή τους στην Α΄ κατασκηνωτική περίοδο (20/6-12/7) και στη Β΄ κατασκηνωτική περίοδο (12/7-3/8). Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις ΕΔΩ.


Και όσοι δεν φύγουν κατασκήνωση, μπορούν να επισκεφτούν το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης που μόλις ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Τριβιζάς Fan Fun Club, το art4fun. Όλα τα μέλη έχουν έκπτωση 15% σε όλα τα προγράμματα του χώρου. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Καλή ανάγνωση και καλή διασκέδαση σε όλους!!!


Καλοκαίρι με τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Metaixmio

Αγαπημένοι μας φίλοι και φίλες,

Η ώρα των Διακοπών για τα παιδιά πλησιάζει! Εσείς διαλέξατε βιβλία για τις ξένοιαστες μέρες του καλοκαιριού; Μόλις κυκλοφόρησε η ολοκαίνουργια σειρά βιβλίων με παιγνιώδεις δραστηριότητες για τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους ήρωες της Disney και την υπογραφή ποιότητας των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Με νέο και έγκυρο περιεχόμενο (από τη συγγραφέα-εκπαιδευτικό Μαρία Γονιδάκη), το οποίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά και συμβαδίζει απόλυτα με όσα ορίζονται από το Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, τα βιβλία αυτά δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν ευχάριστες και δημιουργικές ώρες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η σειρά περιλαμβάνει δέκα τίτλους:

Για παιδιά που ετοιμάζονται για το Νηπιαγωγείο
Διακοπές με τον Νέμο
Διακοπές με τον Γουίνι το Αρκουδάκι
Βιβλία με αυτοκόλλητα που περιλαμβάνουν εξελικτικά δομημένες δραστηριότητες οι οποίες ικανοποιούν βασικούς παιδαγωγικούς στόχους (πρώτη γραφή, πρώτη ανάγνωση, έννοιες και μαθηματικά).

Για παιδιά που τελείωσαν το Νηπιαγωγείο
Διακοπές με τη Λέσχη του Μίκυ Μάους
Διακοπές με τη Σταχτοπούτα
Βιβλία με αυτοκόλλητα που περιλαμβάνουν εξελικτικά δομημένες δραστηριότητες οι οποίες ικανοποιούν βασικούς παιδαγωγικούς στόχους 
(πρώτη γραφή, πρώτη ανάγνωση, έννοιες και μαθηματικά).

Για παιδιά που τελείωσαν την Α'  Δημοτικού
Διακοπές με τον Κεραυνό Μακουίν
Διακοπές με την Άριελ τη μικρή γοργόνα
Βιβλία με αυτοκόλλητα που περιλαμβάνουν εξελικτικά δομημένες δραστηριότητες (αντιστοιχίσεις, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, λαβύρινθους, ακροστιχίδες, σύγκριση εικόνων, ασκήσεις συμπλήρωσης κενών κ.ά.) με τις οποίες τα παιδιά ελέγχουν τις γνώσεις τους στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τη Μελέτη Περιβάλλοντος

Για παιδιά που τελείωσαν τη Β' Δημοτικού
Διακοπές με τον Κεραυνό Μακουίν
Διακοπές με τη Ραπουνζέλ
Βιβλία που περιλαμβάνουν εξελικτικά δομημένες δραστηριότητες (αντιστοιχίσεις, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, λαβύρινθους, ακροστιχίδες, σύγκριση εικόνων, ασκήσεις συμπλήρωσης κενών κ.ά.) με τις οποίες τα παιδιά ελέγχουν τις γνώσεις τους στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τη Μελέτη Περιβάλλοντος

Για παιδιά που τελείωσαν τη Γ' Δημοτικού
Διακοπές με την παρέα του Toy Story
Διακοπές με τις Νεράιδες
Βιβλία που περιλαμβάνουν εξελικτικά δομημένες δραστηριότητες (αντιστοιχίσεις, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, λαβύρινθους, ακροστιχίδες, σύγκριση εικόνων, ασκήσεις συμπλήρωσης κενών κ.ά.) με τις οποίες τα παιδιά ελέγχουν τις γνώσεις τους στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τη Μελέτη Περιβάλλοντος και την Ιστορία.

Μην ξεχάσετε να δείτε και τα υπόλοιπα βιβλία με τους ήρωες της Disney στον ανανεωμένο παιδικό μας κατάλογο, αλλά και το καλοκαιρινό τεύχος της παιδικής μας εφημερίδαςΠαιδιά Διάλειμμα.

Καλό καλοκαίρι!!!

Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη
Πριν από λίγες ημέρες, ο γιος μου, μου μίλησε για μια παράσταση που έπαιξαν στο σχολείο του, για την Ειρήνη.  Χωρίς να το πολύκαταλάβω, άρχισα να σιγοτραγουδώ το τραγουδάκι του Γιάννη Ζουγανέλη από την αντίστοιχη παράσταση του Δημήτρη Ποταμίτη. Ο μικρός ενθουσιάστηκε που το ήξερα και τότε συνειδητοποίησα πως μου μιλούσε για τις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΎ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ! Πραγματικά συγκινήθηκα γιατί με αυτές τις ιστορίες μεγάλωσα και παραμένει τόσο επίκαιρος ο παππούς Αριστοφάνης και τόσο διασκεδαστικός ο Δημήτρης Ποταμίτης.

Συγγραφέας :    ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΤΑΜΙΤΗ
Επιμελητής :    Θοδωρής Γεωργούλης
Κατηγορία :   Παιδικό Θέατρο
Κυκλοφορία :    01/1985
Σελίδες :   80
Σχήμα :   21 x 29
Έκδοση :   ΝτουντούμηΜέσα από τη µαγεία του θεάτρου, το παιδί θα γνωρίσει τον πάντα επίκαιρο Αριστοφάνη, θα αγαπήσει τα τρελά αστεία του, την ελπίδα που σάλευε σ'' όλα του τα έργα και θα ''χει πολλά να µάθει... Το διαβεβαιώνει η υπευθυνότητα του καλλιτέχνη συγγραφέα.


Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμοςΜαρία Αγγελίδου
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή 
ISBN: 978-960-501-697-5
Σελίδες: 88
Ημερομηνία έκδοσης: 23/05/2012 


Μαζί με τα δέντρα ανθίζει κι Πόλεμος. Και δίνει καρπούς άγνωστους, που κρύβουν στα κουκούτσια τους τις πιο αναπάντεχες στροφές της Ιστορίας. Συχνά πρέπει στα πεδία των μαχών να ψάξει κανείς για να βρει το πώς και το γιατί τέλειωσε μια εποχή ή γεννήθηκε μια άλλη. Κι ενώ όλα μοιάζουν με την πρώτη ματιά ανεξιχνίαστα, όποιος αφουγκραστεί τις ιστορίες του Πολέμου μαθαίνει να διακρίνει τους λόγους και τις κρυφές αιτίες για ένα σωρό πράγματα. Και παρόλο που τον κατηγορούν πως είναι άδικος, σκληρός πολύ, και το χειρότερο ψεύτης, ξέρει να λέει ιστορίες που μερικές φορές είναι καλύτερες κι απ’ τα παραμύθια.

Εκτός από ατέλειωτες ώρες στα θρανία, εκτός από ράφια ολόκληρα με βιβλία, εκτός από χρονολογίες και ονόματα, η Ιστορία είναι ευτυχώς κι άλλα πολλά πράγματα: είναι άνθρωποι που αγαπούν και πολεμούν και ονειρεύονται, άνθρωποι που ταξιδεύουν και μαθαίνουν και ενθουσιάζονται, άνθρωποι που δουλεύουν, άνθρωποι που έχουν περιέργεια και φιλοδοξίες και μεράκια και απορίες και… και… και… Η Ιστορία είναι τελικά πολλές ιστορίες. Ιστορίες που τις ζούμε, ιστορίες που τις έχουν ζήσει άλλοι, ιστορίες ολοζώντανες, που περιμένουν από μας μόνο να τις ακούσουμε.
Κι εδώ, στον τόπο και στη γλώσσα που γέννησε την Ιστορία, έχουν ξετυλιχτεί ιστορίες θαυμάσιες. Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος. Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, το Φως, η Αγορά… Ιστορίες που άρχισαν και δεν τελειώνουν. Ευτυχώς.
Ξεκινώντας με τις Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος, η νέα αυτή σειρά «ιστορικών παραμυθιών», από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου, επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους –ιδίως τους μικρούς!– ότι η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!

10 χρόνια με τη Μέλπω


                                             
                                «Μέλπω η μοναδική»


Η πολυβραβευμένη «Μέλπω η μοναδική» της συγγραφέας Μαρίας Ρουσάκη σβήνει κεράκια για τα δέκα χρόνια δυναμικής ύπαρξης της στο χώρο του παιδικού βιβλίου με μια ανανεωμένη επανέκδοση.  Αφού τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2002, ταξίδεψε τον κόσμο.  Μεταφράστηκε στις Η.Π.Α., στη Κορέα και στη Ταϊβάν.  Στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο, «Unique Monique» και το 2003 απέσπασε το βραβείο “Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award”.  Επίσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο στην φημισμένη σειρά της  αμερικάνικης καλωδιακής τηλεόρασης, «The Reading Rainbow» (στο κανάλι PBS Kids). 
Λίγα λόγια για τη Μέλπω:
Δυσαρεστημένη με τη στολή που αναγκάζεται να φοράει κάθε μέρα στο σχολείο, η Μέλπω θέλει να νιώσει ξεχωριστή.  Με τη βοήθεια του παλιού μπαούλου της μαμάς επιχειρεί να γίνει διαφορετική απ’ τα άλλα παιδιά.  Όμως, μήπως η μοναδικότητα της δε βρίσκεται στο μπαούλο της μαμάς και βρίσκεται κάπου αλλού;  Πως θα νιώσει η Μέλπω επιτέλους μοναδική;


Έγραψαν για το βιβλίο:


Η Μέλπω η Μοναδική
Μαρία Ρουσάκη 
ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ
Ελευθεροτυπία – «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» - 25/01/2002

Η Μέλπω απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, είναι γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή, αλλά και πλούσια στην απλότητά της, είναι, επίσης, επιτυχώς εικονογραφημένη. Κείμενο και εικονογράφηση ενώνονται σε ένα ταιριαστό σύνολο και μας δίνουν ένα έξυπνο, χαριτωμένο βιβλίο, διασκεδαστικό, που ολοφάνερα παίρνει το μέρος του παιδιού στις κάθε λογής εκρήξεις, ανασφάλειες, ιδιατερότητες ή στους ατιθάσευτους καλπασμούς της -ενίοτε- παράξενης, αλλά πάντοτε υπέροχης φαντασίας του. Η Μέλπω ζητεί το διαφορετικό. Στη συμπεριφορά, στην παρουσία, απαιτεί -μάλλον όχι άδικα, αν και ανεπαισθήτως νωρίς- το δικό της στίγμα, ψάχνει τη δική της προσωπικότητα, βάζοντας σε μπελάδες τη μητέρα της, σε διλήμματα τους συμμαθητές της και σε σκοτούρες τους δασκάλους. Δεν της αρέσει η στολή του σχολείου, της φαίνεται μουντή και άχαρη, γι' αυτό ξετρυπώνει και φορά οτιδήποτε μπορεί να εντυπωσιάσει. Παλιά καπέλα, γυαλιά ηλίου περασμένων δεκαετιών, στέκες κοκάλινες χρωματιστές απ' όπου κρέμονται λουλούδια, τσάντες φανταχτερές, σοσονάκια πολύχρωμα, όντως ξεχωρίζει η Μέλπω, γίνεται σαν ηλιοτρόπιο, φαίνεται σαν ντάλια, φαντάζει σαν παπαρούνα, οπωσδήποτε είναι μοναδική. Μα για πόσο; Σε λίγο όλα τα παιδιά στην τάξη την αντιγράφουν. Ξεσηκώνονται. Χρώματα, χρώματα, όπου και να στραφείς. Δεν είναι υπερβολή, για ένα διάστημα, μοιάζει σαν να επισκέπτεται καθημερινώς την αίθουσα η φαντασία. Ένας αέρας διάχυσης και ευθυμίας φυσά μέσα στην τάξη κι όλα τα παιδιά λάμπουν. Πράγμα που δεν αρέσει στο διευθυντή, δεν αρέσει σε κανέναν από τους μεγάλους. Αλλά η Μέλπω έχει το δικό της τρόπο και πάλι να ξεχωρίσει. Αυτή τη φορά όχι με το ασυνήθιστο ντύσιμο, αλλά με εκείνο το έκτακτο, το μοναδικό της γέλιο, το φωτεινό, που έρχεται κατευθείαν από την καρδιά της. Και που όταν είναι εγκάρδιο, όπως της Μέλπως, και αυθόρμητο, όπως όλων των παιδιών, φανερώνει πόσο πολύτιμα και μοναδικά πλάσματα είναι για όλους εμάς.
ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ – 28/06/2002

Μοναδική και Βραβευμένη! Μήπως, όμως, η μοναδικότητά της δεν βρίσκεται εκεί που ψάχνει; Πώς θα νιώσει επιτέλους, μοναδική; Θα το μάθεις στο τρυφερό βιβλίο με τίτλο Η Μέλπω η Μοναδική, το οποίο έχει βραβευτεί από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

ΜΕΤΡΟ – 11/01/2002

Η σημασία του να είσαι μοναδικός ή έστω να ξεχωρίζεις με έναν τρόπο είναι κάτι που ορισμένα παιδιά έχουν έμφυτο. Ένα τέτοιο παιδί είναι και η Μέλπω της Μαρίας Ρουσάκη που έπλασε μια ηρωίδα πεισματάρα και...επαναστάτρια, λάτρη των κόκκινων καπέλων και των φανταχτερών αξεσουάρ και εχθρό της σχολικής μονοτονίας και της αυστηρής πειθαρχίας.

GLAMOUR – 12/01/2002

Η διαφορετικότητα της ατίθασης Μέλπως, που καθιερώνει νέες μόδες στο σχολείο της με ότι φοράει, χάρισε φέτος στη Μαρία Ρουσάκη το βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου για προσχολικές και πρωτοσχολικές ηλικίες από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Η ίδια λέει ότι η δική της ηρωίδα, η Μέλπω, απεικονίζει την ανάγκη να νιώθουμε ξεχωριστοί. Είτε φοράει η Μέλπω σιδεράκια είτε όχι, έπρεπε να βρει κάτι να την εκφράζει ως ξεχωριστή προσωπικότητα, ως μοναδικό ον πάνω στη γη.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ –5/1/2003

Το κείμενο παραπέμπει σε ρεαλιστικές καταστάσεις, ιδιαίτερα γνώριμες στον αναγνώστη. Το σχολείο, μια κοινωνική μικρογραφία, αποτελεί οικείο χώρο για τον ακροατή. Στην ιστορία αυτή σίγουρα το μικρό παιδί θα αναγνωρίσει πρόσωπα και καταστάσεις που συναντά και βιώνει το ίδιο καθημερινά. Θα γνωρίσει δυο διαφορετικές απόψεις: την αποδοχή του διαφορετικού ως ελεύθερης επιλογής του ατόμου, και την προσπάθεια αφομοίωσης και ένταξής του στην επικρατούσα θέση. Η συγγραφέας στέλνει μήνυμα στους παρέχοντες αγωγή για μια άλλη αντίληψη περί διαπολιτισμικότητας. Στις προκαταλήψεις και στα στερεότυπα συμπεριφορών αντιτάσσεται με επιμονή η διατήρηση της ατομικότητας. Η συγγραφέας δε χρειάζεται να πείσει κανέναν. Τα κείμενα καθαυτά αποτελούν πεδία διαμεσολάβησης χωρίς πειθώ. (Τασούλα Δ. Τσιλιμένη, Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 2/7/2003

Η Μέλπω η Μοναδική, που απευθύνεται στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, μας είχε ξαφνιάσει ευχάριστα: μια μικρή ηρωίδα απρόβλεπτη, ίσως και ανατρεπτική, γεμάτη ιδέες φαντασμαγορικές, πρωτότυπες, όπως άλλωστε πρωτότυπη είναι και ολόκληρη η ιστορία που φωτογραφίζει με ευστοχία και πιστότητα τον εύτρωτο ψυχισμό αλλά και τη λαμπερή φαντασία του μικρού παιδιού...αφήνεται σε ταξίδια μυστικά, ολόδικά της και μεταμορφώνεται όπως τα όνειρά της τής υποδεικνύουν. Διότι εφόσον δεν αγαπά τα κοινά και τετριμμένα, σχολικές εκδηλώσεις κλπ., την περισσότερη σοβαρότητα, ακόμη και την πειθαρχία, αποδρά χρησιμοποιώντας παλιές φορεσιές που βρίσκει σκαλίζοντας το μπαούλο, διάφορα αντικείμενα νοσταλγίας, καπέλα και χάντρες, πιαστράκια χρωματιστά, καμώνεται δηλαδή πως είναι ξεχωριστή. Και είναι. Όχι γιατί με τις μεταμορφώσεις της κάνει τη σχολική αίθουσα να λουλουδιάζει και τα άλλα παιδιά να τρέξουν να τη μιμηθούν. Είναι μοναδική γιατί ακτινοβολεί χάρη και φαντασία, κέφι και καλοσύνη. Αυτά παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα ακόμη και αν κανείς φορά και το πιο ταπεινό και άχαρο ρούχο. Τώρα, πληροφορούμαστε με ευχαρίστηση ότι η Μέλπω η Μοναδική μεταφράστηκε και θα κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. και Ταϊβάν.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 11/2/2003

(Απόσπασμα από τη συνέντευξη της συγγραφέα Μαρία Ρουσάκη): Η Μέλπω είναι μια επαναστατική φιγούρα γεμάτη διάθεση να πρωτοτυπήσει. Πιστεύω πως κάθε παιδί κρύβει μέσα του ανησυχίες παρόμοιες με της Μέλπω. Η Μέλπω καθρεφτίζει την ανάγκη να εκφράσει ένα παιδί τα δικαιώματά του στο παιχνίδι, στην εμφάνιση, στη διαμαρτυρία, στο πείσμα, στην ανασφάλεια και στο όνειρο. Την εμπνεύστηκα από τις αναζητήσεις μου για το πώς σκέφτεται ένα παιδί ταλαντευόμενο ανάμεσα στις αντιφατικές απαιτήσεις των μεγάλων, οι οποίοι άλλοτε θέλουμε τα παιδιά αθώα και γλυκά πλασματάκια και άλλοτε δυναμικά για να αντιμετωπίσουν τις αλήθειες της ζωής.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – 22/6/2003

...η Μέλπω η Μοναδική εκδόθηκε σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε εδώ και μία εβδομάδα στις Η.Π.Α. Ο Αμερικανός εκδότης πήρε τα πρώτα αντίτυπα και τα παρουσίασε σε μια σημαντική έκθεση βιβλίου...το παραμύθι έχει ήδη μια θετική αντιμετώπιση.

Η ΒΙΒΛΙΕΜΠΟΡΙΚΗ – 6/1/2004

Η Μέλπω η Μοναδική, το πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη-Βίλλα, τα δικαιώματα του οποίου έχουν πωληθεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και στην Αμερική, θα προβληθεί και διαβαστεί από το Reading Rainbow, ένα υψηλού κύρους εκπαιδευτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ

Παραμυθένια ΝέαΓνωρίσαμε αυτό το παραμύθι, από την δανειστική βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου του γιου μου. Το Σαββατοκύριακο που το είχαμε περάσαμε καταπληκτικά! Συνοδεύεται με ένα ευφάνταστο τεύχος των "Παραμυθένιων Νέων" πραγματικά διασκεδαστικό, για αυτό και σας το προτείνουμε. 


Ο Τζακ, ο γιος της κυρίας Φτωχαδάκη, πιάνει δουλειά στο μαγαζί της κυρίας Κουτσομπόλας! Αποστολή του, να μοιράζει τα Παραμυθένια νέα! Πού; Στη μελωμένη βίλα με τις τρεις αρκούδες και τη Χρυσομαλλούσα, στον κύριο και την κυρία Σκουφή που έχουν κόρη την Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά και στο δικό του σπίτι όπου στον κήπο μεγαλώνει μια γιγάντια φασολιά! Τρία αγαπημένα παραμύθια σε ένα βιβλίο!Πηγαίνω στο νηπιαγωγείο, πηγαίνω στο δημοτικό

Το βιβλίο αυτό δεν στοχεύει να δώσει ένα πρόγραμμα-συνταγή για εφαρμογή του μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου. Στόχος του είναι να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς, με τα στοιχεία που προτείνει, στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν το δικό τους πρόγραμμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ανάγκες των παιδιών της τάξης τους, και επίσης, θα είναι σύμφωνο με τις βασικές αρχές της διαθεματικότητας.
Επιδιώκει να αποτελέσει ένα υποστηρικτικό υλικό σ΄ αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε, τόσο η δυναμική της ομάδας όσο και η προσωπικότητα του κάθε εκπαιδευτικού είναι σε κάθε περίπτωση μοναδικές, ώστε κάθε χρόνο ο ίδιος ο εκπαιδευτικός αποφασίζει και αναπροσαρμόζει τις επιλογές τους με σκοπό την μέγιστη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της τάξης του και τον σκοπό και τις επιδιώξεις του προγράμματος.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι τα φύλλα εργασίας που προτείνονται, δεν στοχεύουν να αποτελέσουν ένα ασύνδετο και διάσπαρτο υλικό απασχόλησης των παιδιών, αλλά έχουν αναπαραστατικό χαρακτήρα και λειτουργούν ως κριτήρια αξιολόγησης των εννοιών που ήδη έχουν προσεγγιστεί βιωματικά από τα παιδιά.
Συγγραφέας: Ρεβέκκα Κατσαντώνη
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-7661-42-5
Εκδότης: Μένανδρος


Ένας πολίτης γεννιέται: Μια νέα σειρά βιβλίων για το παιδί


Τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας παρατηρούν, αναγνωρίζουν, αντιλαμβάνονται και ενεργοποιούν ικανότητες σε πολυσύνθετα θέματα. Η ζωντάνια της αφήγησης, οι σελίδες «Μικροί και μεγάλοι ας συζητήσουμε» , οι μικρές λέξεις, τα παιχνίδια λέξεων/παρατήρησης που βρίσκονται σε κάθε βιβλίο, δομούν μια σειρά μοναδική στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα. Προσεγγίζοντας ολόπλευρα την ανάπτυξη δεξιοτήτων που συνθέτουν την ταυτότητα του πολίτη, έντεκα διαφορετικά βιβλία περνούν με εξαιρετικά εικονογραφημένες αφηγήσεις και λόγο κατανοητό για το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών, στις έννοιες του διαλόγου, της διαφορετικότητας, της κοινωνικής συμμετοχής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του ψηφιακού εγγραμματισμού, της υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος. Επιλέγοντας ανάλογα με την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, δημιουργείτε νέες μαθησιακές καταστάσεις και αναπτύσσετε θεματικές προσεγγίσεις ή projects εντός και εκτός τάξης.
Με σταθερή εστίαση στην υποστήριξη του έργου της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι εκδόσεις Φλούδας παρουσιάζουν τη νέα σειρά βιβλίων «Ένας πολίτης γεννιέται».


Η σειρά Ένας πολίτης γεννιέται αποτελείται από 11 βιβλία:
Το παρελθόν, ένας θησαυρός για το μέλλον.
Ηρεμία, έξω η βία!
Ο δρόμος με τις πολλές παγίδες!
Ζω, συμμετέχω στην κοινωνία!
Αγόρι, κορίτσι!
1,2,3 θρησκείες, πολλές θρησκείες!
Γη αγάπη μου!
Προσοχή! Τρέφομαι σωστά μεγαλώνω σωστά.
Στην υγειά σου: Σωστή θεραπεία για σωστή ανάπτυξη
Αγοράζω!
Η οθόνη των ποντικιών!
Συγγραφέας: Sylvie Girardet
Μετάφραση: Ανδρέας Καρακίτσιος (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ)
Εικονογράφηση: Puig Rosado

 • Ένα τέλειο εργαλείο για παιδαγωγούς, με σκληρό εξώφυλλο για να μην καταστρέφεται με τη πολλή χρήση.
 • Ιδανικό για γονείς που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο με τα παιδιά τους. 

Ο ΦΟΙΒΟΣ...Ο Φοίβος δεν θέλει να μοιράζεται τίποτε

Το να μάθει το παιδί να μοιράζεται και να δανείζει σε φίλους τα παιχνίδια του είναι ένα μάθημα που θα το συντροφεύει στην υπόλοιπη ζωή του καθώς συνειδητοποιεί την αξία της συνεργασίας και της συντροφικότητας. Ενώ ο Φοίβος θέλει να κρατάει τα πάντα για τον εαυτό του, στην πορεία θα μάθει πως τελικά έχει πρόσβαση σε περισσότερα παιχνίδια αν τα μοιράζεται με τους φίλους του.


Ο Φοίβος και η αδελφούλα του
Ένα νέο μέλος στην οικογένεια μπορεί να αναταράξει τις ισορροπίες σε μια οικογένεια. Η αποδοχή ενός μωρού από τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή. Έτσι και ο Φοίβος, ενώ στην αρχή είναι σκεπτικός για την εγκυμοσύνη της μαμάς του, στην πορεία μαθαίνει τη χαρά του να είναι ο μεγάλος αδελφός.


Ο Φοίβος μαθαίνει καλούς τρόπους
Σιγά-σιγά το παιδί πρέπει να μάθει αντί να απαιτεί, να ζητάει ευγενικά ό,τι θέλει και να φέρεται ευγενικά στους ανθρώπους γύρω του. Με αυτήν την αρχή θα γίνει και πιο εύκολη η μετάβασή του στο σχολείο και η επικοινωνία του με τους παιδαγωγούς και συνομήλικους του. Η ιστορία του Φοίβου θα μάθει στα παιδιά τις «μαγικές λέξεις» για να τους ανταποκρίνονται οι γονείς.


Ο Φοίβος μαθαίνει να μην είναι ακατάστατος
Είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι το παιδί πρέπει να μάθει να μαζεύει τα πράγματά του. Έτσι μόνο θα μάθει την αξία της τάξης και της οργάνωσης. Μέσα από την ιστορία του Φοίβου θα μάθουν τα παιδιά να είναι πιο τακτικά και θα ανακαλύψουν τα οφέλη ενός τακτοποιημένου χώρου.Ο Φοίβος φοβάται το σκοτάδι
Πίσω από το παιδί που αρνείται να πάει για ύπνο μόνο του πολλές φορές κρύβεται ο φόβος για το σκοτάδι. Θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει αυτό το φόβο. Ο Φοίβος, το μικρό κουνελάκι, αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα και η ιστορία του σίγουρα θα δώσει ιδέες και θάρρος στα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τη φοβία τους.


Ο Φοίβος και το πράσινο γιογιό
Όταν φτάσει η ηλικία να αποχαιρετίσουν τα παιδιά τις πάνες και να μάθουν να χρησιμοποιούν το γιογιό, πολλά αντιστέκονται σε αυτήν τη μετάβαση. Μέσα από την ιστορία του Φοίβου, το παιδί θα ενισχύσει τις προσπάθειες του χωρίς πίεση, θα ταυτιστεί με το Φοίβο και θα νιώσει την ομορφιά να μεγαλώνεις και να καταφέρνεις πράγματα.


Ο Φοίβος πετάει την πιπίλα
Η απεξάρτηση από την πιπίλα μπορεί να αποτελέσει μια βασανιστική διαδικασία για το παιδί. Ο Φοίβος αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα και προσπαθεί διαρκώς να βρει υποκατάστατα για την πιπίλα του. Τελικά όμως η ιστορία αυτή θα δείξει στα παιδιά ότι, όπως και το μικρό κουνελάκι, δεν έχουν καμία ανάγκη την πιπίλα.


Ο Φοίβος πηγαίνει στο γιατρό
Πολλές φορές τα παιδιά φοβούνται τους γιατρούς γιατί τους έχουν συνδέσει με πόνο και αρνούνται πεισματικά επισκέψεις σε ιατρεία. Έτσι και ο Φοίβος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει τις ενέσεις. Όμως έμαθε πως οι γιατροί μας βοηθούν να παραμένουμε υγιείς και πως όταν δεν φοβάται ο πόνος της ένεσης εκμηδενίζεται.


Ο Φοίβος πάει στο σχολείο
Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένας σημαντικός σταθμός στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να στηρίξουν το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του για το νέο περιβάλλον και να αντιμετωπίσει με χαρά και ενθουσιασμό την είσοδό του στο σχολείο. Η ιστορία του Φοίβου θα μάθει στα παιδιά να μην φοβούνται τις αλλαγές και θα διευκολύνει την μετάβασή από το σπίτι στο σχολείο.

Ο Φοίβος πάει στο αγρόκτημα
Το παιδί πρέπει να μάθει να αγαπά αλλά και να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα. Έτσι, η επίσκεψη στην εξοχή και το χωρίο δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία διασκέδασης αλλά και ένα τρόπο να έρθει πιο κοντά στη φύση και τα ζώα. Ο Φοίβος, το κουνελάκι, επισκέπτεται τον παππού και τη γιαγιά του στο αγρόκτημα και ανακαλύπτει τις χαρές της ζωής στην εξοχή.
Ιστορίες που περιγράφουν όλα τα στάδια της παιδικής ανάπτυξης
Τα παιδιά μαθαίνουν καλούς τρόπους, να μην είναι ακατάστατα, να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να αγαπούν τα ζώα και το σχολείο και να ξεπερνούν τις φοβίες τους.
Είναι γραμμένα σε απλή, κατανοητή γλώσσα, με ζωντανή έγχρωμη εικονογράφηση που κεντρίζει το ενδιαφέρον και τη φαντασία των μικρών μας φίλων.


ΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ;

Η Σειρά: Τι νιώθεις Α΄ αποτελείται από 15 βιβλία: Θυμός, Ζήλια, Απογοήτευση, Δειλία, Ελευθερία, Φιλία, Απαισιοδοξία, Ειλικρίνεια, Ευτυχία, Φθόνος, Κακία, Πλεονεξία, Μίσος, Χαρά, Θέληση
Η Σειρά: Τι Νιώθεις Β΄ αποτελείται από 12 βιβλία: Αντιπάθεια, Άγχος, Ξενοφοβία, Φόβος, Ευγνωμοσύνη, Ανασφάλεια, Τύψεις, Ντροπή, Πανικός, Γκρίνια, Τεμπελιά, Νοσταλγία.Μια μοναδική επαφή με το θαυμαστό κόσμο των συναισθημάτων που θα σας καταπλήξει! Αναπτύσσουν την προσωπικότητα, διαμορφώνουν το χαρακτήρα, διαβάζονται ευχάριστα.Εργαλείο εκπαίδευσης. Η σειρά: Τι Νιώθεις είναι εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία στα οποία ομάδα ειδικών παιδαγωγών εξηγούν στα μικρά παιδιά τη λειτουργία των συναισθημάτων, π.χ. την κακία, τη ζήλια κ.τ.λ.
Εξηγώντας τη λειτουργία των συναισθημάτων εξηγούν τη βάση και την αφετηρία όλων των μορφών κοινωνικής συμπεριφοράς.Τα καταφέρνουν πολύ καλά γιατί αφενός σέβονται τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων και αφετέρου μιλούν στην ψυχή του παιδιού με τον κατάλληλο τρόπο.
Συγγραφέας Βιολέτα Μονρεάλ.
Σχήμα 15 χ 20, Σελίδες 36,
Έγχρωμο.
Βιβλιοδεσία: Καλλιτεχνική-Σκληρό εξώφυλλο.
Συσκευασία σε βαλιτσάκι.


 • Ένα τέλειο εργαλείο για παιδαγωγούς, με σκληρό εξώφυλλο για να μην καταστρέφεται με τη πολλή χρήση.
 • Ιδανικό για γονείς που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο με τα παιδιά τους. 

Τα ωραιότερα κλασικά παραμύθια (του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ)Τα ωραιότερα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ "τόμος Α''
 Ο τόμος αυτός, περιέχει τα εξής παραμύθια:
 • Οι μουζικάντηδες της Βρέμης
 • Η κυρά-Τσουλούφω
 • Ο ευτυχισμένος Χανς
 • Η ωραία Κοιμωμένη
Τα ωραιότερα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ "τόμος Β''
Ο τόμος αυτός, περιέχει τα εξής παραμύθια:
 • Η Κοκκινοσκουφίτσα
 • Η χρυσή χήνα
 • Οι δώδεκα κυνηγοί
 • Ο βατραχοβασιλιάς ή ο σιδερένιος Χάινριχ
 • Η βασιλοπούλα που έβοσκε χήνες

Τα ωραιότερα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ "τόμος Γ'
 

Ο τόμος αυτός, περιέχει τα εξής παραμύθια:
 • Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι
 • Οι έξι υπηρέτες
 • Η Ραπουνζέλ
 • Τα επτά κοράκια
 Τα ωραιότερα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ "τόμος Δ"

Ο τόμος αυτός, περιέχει τα εξής παραμύθια:
 • Η σταχτοπούτα
 • Ο παπουτσωμένος γάτος
 • Το σπίτι στο δάσος
 • Ρουμπελστίλτσχεν
Τα ωραιότερα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Α τόμος"

Ο τόμος αυτός, περιέχει τα εξής παραμύθια:
 • Η βασίλισσα του χιονιού
 • Ο χοιροβοσκός


Τα ωραιότερα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Β τόμος"

Ο τόμος αυτός, περιέχει τα εξής παραμύθια:
 • Ο μολυβένιος στρατιώτης
 • Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα
 • Μια αληθινή πριγκίπισσα


Αυτή η πολυτελής έκδοση των εκδόσεων Ντουντούμη, αποτελείται από 6 τόμους με πλούσια εικονογράφηση και 3 dvd που θα σας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους, με μυθικούς ήρωες βγαλμένους μέσα από την γοητευτική φαντασία των μεγαλύτερων και πιο φημισμένων παραμυθάδων που υπήρξαν ως σήμερα, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των αδερφών Γκριμ. Θα ταξιδέψετε, παρέα με τα παιδιά σας, σε κόσμους φανταστικούς μέσα από τα πιο όμορφα και φημισμένα παραμύθια, πλαισιωμένα από την περίτεχνη τέχνη και δημιουργία της φημισμένης ρωσίδας εικονογράφου Anastassija Archipowa, που τα μοναδικά αριστουργηματικά της έργα προδίδουν την ζωγραφική της παιδεία, και χαρακτηρίζονται από τη βαθιά εκφραστική τους δύναμη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη φαντασία μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που θα κρατήσουν ζεστή και ευχάριστη συντροφιά σε εσάς, και στα παιδιά σας, και που θα τα απολαμβάνετε ξανά και ξανά.. • Ένα τέλειο δώρο για κάθε παιδί!
 • Ιδανικό για γονείς που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο με τα παιδιά τους. 


Ευγένιος Τριβιζάς, ο δικός μας παραμυθάς!!!


Πρόσφατα έτυχε να χαρίσουν ένα από τα Παραμύθια Ντορεμύθια του Ευγένιου Τριβιζά στον γιο μου. Ξετρελαθήκαμε και οι δύο μας και αφού την πρώτη ημέρα το διαβάζαμε και το ξαναδιαβάζαμε και παίζαμε και ξαναπαίζαμε, γιατί …μαμάδες και μπαμπάδες αυτή η σειρά από το Μεταίχμιο δεν είναι απλά παραμύθια, αλλά είναι εμπλουτισμένα με ασκησούλες, χειροτεχνίες και διασκεδαστικά παιχνιδάκια για να διασκεδάζουν και κυριολεκτικά να ψυχαγωγούν τα μικρά μας. Την επόμενη κιόλας μέρα πήγαμε και πήραμε ολόκληρη την σειρά …και μερικά διπλά για να χαρίσουμε στους φίλους μας. Τα διαβάσαμε μονορούφι όλα και μετά πάλι και πάλι και δεν τα χορταίνουμε!
Πρόκειται για διασκεδαστικά παραμύθια που φουντώνουν τη φαντασία των παιδιών αλλά και προβληματίζουν με τα μηνύματα τους για την ειρήνη, την οικολογία, την τρίτη ηλικία, τις τύψεις, τις ενοχές, την μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας, την προστασία των ζώων και πολλά άλλα…
Σας παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Τριβιζά όπως αναφέρεται στην σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο καθώς και τις περιλήψεις από τα 15 υπέροχα Παραμύθια Ντορεμύθια:

Ευγένιος Τριβιζάς

 Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ μελάτων αυγών. Έχει ανακαλύψει το Νησί των Πυροτεχνημάτων, τη Φρουτοπία, το Πιπερού, το Κουτσουλιστάν, την Κουμασιλάνδη, τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών και την Πολιτεία με Όλα τα Χρώματα εκτός από το Ροζ.
Οι γνωστότερες εφευρέσεις του Ευγένιου είναι: ο γαργαλιός (ένα μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασμός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, με το οποίο όχι μόνο βλέπει κανείς τα αστέρια, αλλά άμα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες), ο φαγώσιμος χαρτοπόλεμος, η μπανιέρα με τις δώδεκα τρύπες, ο ιπτάμενος ανεμόμυλος, η τσουλήθρα με τα σκαλοπάτια, η μελωδική ομπρέλα, το παπιγιόν για νάνους και ο αναδρομικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουνα πριν από δέκα χρόνια).
Ο Ευγένιος ζει στο Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους.
Ο Ευγένιος έχει μία μοναδική συλλογή από κομμάτια παλιών παραμυθιών. Η σπάνια συλλογή του περιλαμβάνει: ένα πούπουλο από το μαξιλάρι που κοιμόταν η πεντάμορφη πριγκιποπούλα, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του παπουτσωμένου γάτου, ένα τούβλο απ’ το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας και το φυτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν.
Ένα κεράκι για το ρινοκεράκι
 
 Ένα πρωί, ο Ροδόλφος το ρινοκεράκι βλέπει στο τραπέζι του σαλονιού μια πελώρια, λαχταριστή τούρτα και στη μέση της τούρτας ένα κόκκινο κεράκι να τρεμοσβήνει.  Δεν έχει παρά να σβήσει το κεράκι και να φάει την πεντανόστιμη τούρτα! Το κεράκι όμως είναι πολύ ζόρικο. Όσο και να φυσάει, όσο και να ξεφυσάει, ο Ροδόλφος δεν καταφέρνει να το σβήσει. Τότε πεισμώνει. Αφού δεν μπορεί να το σβήσει φυσώντας, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους. Τι τρόπους; Τρόπους πρωτότυπους, τρόπους απίθανους και ξεκαρδιστικούς, τρόπους που ούτε μπορείτε να τους φανταστείτε! Ένα βιβλίο που θα κάνει τις γιορτές των γενεθλίων σας χίλιες φορές πιο διασκεδαστικές!
Ένα κουτάβι που νιώθει μοναξιά
 Ένα μοναχικό κουτάβι ζει σε ένα σπίτι ερημικό με σαλόνια εκατό, κανταϊφο-κουρτίνες και χιλιάδες λιχουδιές φίσκα στις κουζίνες. Έχει αμυγδαλωτά, έχει κόκαλα λαχταριστά και ντολμαδάκια με κιμά, δεν είναι όμως καθόλου, μα καθόλου ευτυχισμένο, επειδή νιώθει μοναξιά. Η μοναξιά του όσο πάει μεγαλώνει, θεριεύει και φουντώνει, ώσπου μια μέρα το μοναχικό κουτάβι συναντάει σε ένα λεμονοδάσος μια πασχαλίτσα, ένα παπάκι, μια αλεπουδίτσα, ένα καγκουρό και μια νυφίτσα και τους λέει θαρραλέα: «Θέλετε να κάνουμε παρέα;». Το τι ακολουθεί σε θαλασσινές σπηλιές, σε κήπους με μπουκαμβίλιες, σε λίμνες γιασεμιών και σε τροπικές παραλίες δεν περιγράφεται!
Η Καιτούλα η κοκέτα η κοτούλα
Η Καιτούλα η κοκέτα η κοτούλα αγαπάει στα κρυφά τον Νούλη, έναν ωραίο πετεινούλη με πλουμιστή ουρά. Ο Νούλης ο πετεινούλης, όμως, δεν της δίνει καμία απολύτως σημασία. Για να τον κάνει να την προσέξει, η Καιτούλα φοράει όλο και πιο κοκέτικα ρούχα και στολίζεται με όλο και πιο φανταχτερά μπιζού. Ώσπου ο Νούλης ο πετεινούλης την καλεί να πάνε ένα βράδυ στον χορό, για να χορέψουν μπολερό. Η Καιτούλα φοράει εννιά αρώματα, βάφεται με ζωηρά χρώματα και ντυμένη με την πιο εντυπωσιακή τουαλέτα που μπορεί κανείς να φανταστεί, ξεκινάει με καρδιοχτύπι για το πολυπόθητο εκείνο ραντεβού. Όταν, όμως, μία μοιραία πνοή του ανέμου τής παίρνει το ομπρελίνο της, μία σειρά από απίστευτες ατυχίες, αναπάντεχες καταστροφές και σπαραξικάρδιες αναποδιές ανατρέπει τα σχέδιά της και απειλεί την ευτυχία της…
Η νύχτα της μπανανόφλουδας
Τι καταστροφές μπορεί να προκαλέσει η μπανανόφλουδα που πέταξε η μικρή Άννα στη μέση του δρόμου; Ποιος άραγε θα την πατήσει; Μήπως ένας ροδαλός ζαχαροπλάστης στρουμπουλός που θα τον ακολουθούν βοηθοί ζαχαροπλάστες φορτωμένοι με γλυκά και πάστες; Μήπως ένας στρατηγός που θα κάνει παρέλαση καμαρωτός και πίσω του θα βηματίζει ένας ανίκητος στρατός; Ή μήπως κάποια νύφη γλυκιά σαν καταΐφι με νυφικό απ’ το χιόνι πιο λευκό που θα προχωράει αγκαζέ με το γαμπρό και πίσω της θ’ ακολουθεί η γαμήλια πομπή;
Εκείνη τη χειμωνιάτικη νύχτα η ΄Αννα μετανιωμένη για την πράξη της αποφασίζει να βγει κρυφά απ’ το σπίτι της και, αψηφώντας την καταιγίδα που μαίνεται να βρει, να μαζέψει την πεταμένη μπανανόφλουδα.
Η Πουπού και η Καρλότα
H Πουπού η πονηρή αλεπού προσπαθεί να πείσει την Καρλότα την τσαχπίνα άσπρη κότα να βγει από το κοτέτσι για να την κάνει γιουβέτσι. Και τι δε σκαρφίζεται για να την πείσει ότι την αγαπάει ειλικρινά και θέλει το καλό της!
Της χαρίζει κορδελίτσες, γαριδάκια, πίτουρα και λουλουδάκια, της ψιθυρίζει λογάκια μελιστάλακτα πολλά και γλυκά μουρμουρητά, της υπόσχεται ότι θα την έχει όπα όπα, ώσπου μια μέρα πείθει την όμορφη Καρλότα να την ακολουθήσει στη φωλιά της. Την οδηγεί στην κουζίνα και της λέει ένα μεγάλο ψέμα: ότι η κατσαρόλα είναι πισίνα. Θα πιστέψει η Καρλότα και αυτό το ψέμα; Θα κάνει βουτιά στην κατσαρόλα;
Η τελευταία μαύρη γάτα
Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.
Η Tελευταία μαύρη γάτα: ένα μυθιστόρημα από τον «ποιητή παραμυθιών» Ευγένιο Τριβιζά, που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.
Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης
Ο Αναστάσης περιμένει στην ουρά της στάσης να περάσει το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο. Το λεωφορείο όμως καθυστερεί και σιγά σιγά μια ουρά σχηματίζεται πίσω από τον Αναστάση. Μια νοικοκυρά με καναρινί καπέλο, ένας μουσικός με γαλάζιο βιολοντσέλο, ένας στρατηγός με μια οβίδα, ένας ψαράς με μια μαρίδα, ένας κατάσκοπος με μαύρη μάσκα, ακόμα και ένα βασιλικό μωρό με χρυσαφένιο μπιμπερό περιμένουν κι αυτοί το λεωφορείο πίσω από τον Αναστάση. Και όσο αργεί το λεωφορείο, η ουρά μακραίνει και μακραίνει και όλο μακραίνει…
Ο ιπτάμενος δίσκος
Ενώ η κυρα-Κατίνα έλειπε για λίγο από την κουζίνα, μια φρυγανιά, μια καυτή πιπεριά, ένας κύβος ζάχαρης, ένας δακρυσμένος γιαρμάς, μια πατάτα που τα δάκρυά της τρέχαν βρύση και η παρέα τους παίρνουν μια κοσμοϊστορική απόφαση. Να δραπετεύσουν από την κουζίνα με έναν ιπτάμενο δίσκο και να ταξιδέψουν στο διάστημα όπου χίλια δυο θαυμαστά και αναπάντεχα τους περιμένουν!
Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία
Το πιο μελιστάλακτο παραμύθι όλων των εποχών! Ποτέ τόσο πολλές λιχουδιές δε χώρεσαν μέσα στην ίδια ιστορία! Ένα βιβλίο γεμάτο καραμέλες, κουλουράκια, αμυγδαλωτά, μπακλαβαδάκια και πεντανόστιμα παγωτά. Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία γνωρίζονται ένα πρωί έξω από ένα ζαχαροπλαστείο και ανταλλάσσουν χαμόγελα, φιλάκια και ζαχαρωτά. Ο ρομαντικός περίπατος καταλήγει σε μία κουζίνα, όπου οι δύο ερωτευμένοι δεν κρατιούνται από τη χαρά τους και αποφασίζουν να κάνουν μια τρέλα που δεν έχει ξαναγίνει! Έτσι, αρχίζει ένα ξεκαρδιστικό ξεφάντωμα, μία λαχταριστή πανδαισία με αλευροκοσκι-νίσματα, αμυγδαλοκαβουρντίσματα, μαρμελαδογλιστρήματα και σοκολατοπασαλείμματα. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους θα καταπλήξει ακόμα και τον πιο απαιτητικό λιχούδη αναγνώστη!
Οι γιαγιάδες με τα γιο-γιο
Πού πάνε οι γιαγιάδες όταν κανένας δεν τις βλέπει; Πού πάνε οι παππούδες στιγμές στιγμές όταν δεν πρέπει; Γιατί εξαφανίζονται πού και πού και άδικα φωνάζεις «Γιαγιά, γιαγιά, παππού, παππού»; Γιατί προσποιούνται ότι πάνε στο κομμωτήριο, στο καφενείο, στον μανάβη ή στο καθαριστήριο, ενώ στην πραγματικότητα κατευθύνονται κάπου αλλού; Τι θα ανακαλύψει αν τους ακολουθήσει κανείς κρυφά σε ξεχασμένες γειτονιές, έρημες πλατείες και άγνωστες στοές; Ένα νοσταλγικό παραμύθι για τα χρόνια που περνάνε και φεύγουνε, γεμάτο απρόοπτα και εκπλήξεις, που θα συγκινήσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες και θα διασκεδάσει τα εγγονάκια τους.
Οι σαράντα εφιάλτες
Ένας οδοστρωτήρας πατάει τον κάλο του Στέλιου, γιγάντιοι τερμίτες και τεράστιοι σκόροι κυνηγάνε μια μοναχοκόρη, ένας αετός αρπάζει το αγαπημένο παιχνίδι της Αννίτας, ένας κροταλίας εξομολογείται στην Αμαλία ότι είναι η αγάπη του η μεγάλη και δε θέλει καμιά άλλη. Όλοι μας βλέπουμε εφιάλτες, ιδίως άμα τρώμε με τις ώρες πτι φουρ και πάστα φλώρες. Ποιος δεν έχει ακούσει ένα μουγκρητό να έρχεται από την κουζίνα ή δεν έχει δει μια ουρά δράκου να σαλεύει πίσω από την κουρτίνα; Ποιος δεν έχει δει ένα πλοκάμι να προβάλλει κάτω από το κρεβάτι ή δεν έχει νιώσει ένα κρύο άγγιγμα στην πλάτη;
Ένα βιβλίο που διασκεδάζει τα παιδιά και τα βοηθάει να μιλήσουν με τους δικούς τους τρόπους για τους εφιάλτες, τις φοβίες και τις ανησυχίες τους.
Πανικός στη χώρα της Γεωμετρίας
Ήταν κάποτε ένας μαθητής που απεχθανόταν τη Γεωμετρία και μισούσε αφάνταστα τα Μαθηματικά. Έκανε τον άρρωστο όταν είχε Αριθμητική το πρόγραμμα, έπαιζε τελίτσες στου βιβλίου τα παραλληλόγραμμα, ονειρευόταν δάση εξωτικά και αντί να διαβάζει Μαθηματικά, ζωγράφιζε καρδούλες στης Γεωμετρίας τα περιθώρια. Ώσπου φτάνει η στιγμή που πληρώνει ακριβά τα κρίματά του. Ένα δειλινό, σε ένα απόμερο σοκάκι, μία συμμορία από απειλητικούς κύκλους, βλοσυρούς κύβους, οργισμένα πολύγωνα και αποκρουστικά σχήματα περικυκλώνουν τον μαθητή, τον δένουν σφιχτά με υποτείνουσες και τον σέρνουν άρον άρον στη Χώρα της Γεωμετρίας και της Αριθμητικής. Με ποιον τρόπο θα τον βασανίσουν; Ποιοι απάνθρωποι ανακριτές θα τον ανακρίνουν; Πόσοι μάρτυρες κατηγορίας θα παρελάσουν; Και ποια θα είναι η φριχτή καταδίκη του;
Το γαϊδουράκι που γκάριζε
Ένα τεμπέλικο γαϊδουράκι πέφτει στα χέρια μιας απαίσιας μάγισσας που το ξεθεώνει στη δουλειά. Το βάζει να σφουγγαρίζει το πάτωμα με μύξα από δράκο και αμίλητο νερό, να καθαρίζει καυτές πατάτες, να τσιγαρίζει γλώσσες από βατράχια, να τρατάρει τις φιλενάδες της με αποκρουστικές λιχουδιές και να τη μακιγιάρει με σκιά ματιών από γύρη μαύρων λουλουδιών και κραγιόν από σάλιο πράσινων φιδιών. Η εκμετάλλευση όμως έχει και τα όριά της και, όπως είπε ο σοφός γάιδαρος Ονονούφριος, «γκαρίζει καλά όποιος γκαρίζει τελευταίος».
Το νανούρισμα του μικρού φακίρη
Τα βράδια στην ονειρεμένη Χώρα των Φακίρηδων είναι αλλιώτικα απ’ όλα τα άλλα βράδια. Εμπριμέ κόμπρες βγαίνουν από χρωματιστά πιθάρια και λικνίζονται νωχελικά στο φεγγαρόφωτο, αντίλαλοι από μαγευτικές φλογέρες ταξιδεύουν στους αιθέρες, σκαντζόχοιροι στήνουν χορό στους κήπους με τους κάκτους και στο νυχτερινό παζάρι υπνοβάτες αγοράζουν μοσχοκάρφια, φιδέ από συρματόσχοινα, μαξιλάρια παραγεμισμένα με αχινούς και ζελέ από τσούχτρες. Ένα τέτοιο ονειρεμένο βράδυ μια στοργική γιαγιά νανουρίζει έναν μικρό φακίρη με καμάρι και λογάκια τρυφερά. Ένα ασυνήθιστο νανούρισμα, όχι μόνο για μικρούς φακίρηδες που κοιμούνται σε κρεβατάκια με τοσοδούλικα καρφάκια, αλλά και για όλα τα παιδιά, ένα νανούρισμα ό,τι πρέπει για να το διαβάζει κανείς, προτού τον πάρει ο ύπνος.
Το Φαγκρί και το Σκουμπρί
Ένα αντιπολεμικό παραμύθι που διαδραματίζεται στον γαλάζιο βυθό της θάλασσας. Ο Σωτήρης το σκουμπρί και ο Φάνης το φαγκρί διεκδικούν ένα πρωί το ίδιο λαχταριστό σκουλήκι. Αυτή η ασήμαντη αφορμή διχάζει τα ψάρια. Από τη μία φάλαινες και καρχαρίες, από την άλλη μπακαλιάροι και αστακοί με πανοπλίες. Έξαψη στη θάλασσα κι αναβρασμός! Πεδίο μάχης κινδυνεύει να γίνει ο ωκεανός! Θα αποφευχθεί τελικά ο εξοντωτικός πόλεμος; Για ποιο λόγο το σκουλήκι της έριδος δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως; Και τι αποκαλύψεις ετοιμάζεται να κάνει ο σοφός γερο-κοκωβιός;
Το ένα είναι καλύτερο από το άλλα, εμείς ξεχωρίσαμε το λίιιιγο περισσότερο από τα άλλα το Φαγκρί και το Σκουμπρί για το αντιπολεμικό του μήνυμα που δίνεται τόσο γλαφυρά. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση και ελπίζομε να τα ευχαριστηθείτε όσο και εμείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: