1.12.2011

Οι περιπέτειες του Φρίξου Ποντικούλη - Ο Φρίξος Ποντικούλης και τα Χριστούγενα

Ο Φρίξος Ποντικούλης είναι ένα μικρούλι ποντικάκι που ζει με τους γονείς του τον κύριο και την κυρία Ποντικούλη και τα μεγαλύτερα αδέλφια του Φρόντο και Φρίντα, σε μια παλιά μπότα. 

 Ο μικρούλης Φρίξος ήταν πολύ ανυπόμονος περιμένοντας τα Χριστούγενα. Εδώ και δύο έβδομάδες, είχαν στολίσει το χριστουγενιάτικο δέντρο και η ατμόσφαιρα στο σπίτι ήταν πολύ εορταστική. Ολόκληρη η γαλότσα στην οποία έμενε η οικογένεια Ποντικούλη φωτίζονταν από τα λαμπάκια του δέντρου και οι κατακόκκινες μπάλες που το στόλιζαν, λαμπίριζαν μαγευτικά, σκορπίζοντας μια κοκκινωπή λάμψη παντού. Ήταν όλα τόσο όμορφα!
Η παραμυθένια εικόνα συμπληρώνονταν με τις ευωδιές που γέμιζε η γαλότσα, σχεδόν κάθε απόγευμα που έφτιαχνε η κυρία Ποντικούλη και κάποιο γλυκό. Το μεγάλο τραπέζι στην τραπεζαρία είχε γεμίσει με κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά η αγαπημένη πιατέλα του Φρίξου ήταν αυτή με τα Χριστουγενιάτικα μπισκότα, που είχε φτιάξει με τον μπαμπά τον κύριο Ποντικούλη και τα αδέλφια του Φρόντο και Φρίντα, ένα απόγευμα γυρίζοντας από το σχολείο. Ω! τι παιχνίδι ήταν αυτό! Μάλωναν για το ποιός θα πρωτορίξει τα υλικά στην λεκάνη που ζύμωνε ο μπαμπάς και μετά ανταγωνίζονταν για το ποιός θα δώσει το πιο όμορφο σχήμα στα μπισκότα του. Τέλος οι μικρές ποντικοφατσούλες περίμεναν ανυπόμονα, αλλά φρόνιμα, μπροστά στον φούρνο  να ψηθούν. Το παιχνίδι όμως συνεχίστηκε και μετά, που κάθησε όλη η οικογένεια για να στολίσει τα μπισκοτάκια. Τα βουτούσαν σε λιωμένη σοκολάτα και σε χρωματιστά ζαχαρωτά. Όλα τα μπισκοτάκια είχαν γίνει πεντανόστιμα και τέλεια διακοσμιμένα σαν παιχνίδια.
Αυτό όμως που τραβούσε περισσότερο την προσοχή πλέον, ήταν τα δώρα που είχαν αρχίσει να παίρνουν τη θέση τους κάτω από το δέντρο από την προηγούμενη ημέρα. Θέλεις λίγο τα διάφορα μεγέθη των κουτιών, λίγο τα χρωματιστά περιτυλίγματα και οι κορδέλες πάνω τους, είχαν μια ιδιαίτερη λάμψη και μαγνήτιζαν τα τρία αδελφάκια. Η περιέργια τους όλο και μεγάλωνε, αλλά η κυρία Ποντικούλη δεν άφηνε κανέναν να τα αγγίξει και αυτό τα έκανε ακόμα πιο μαγευτικά... Όταν τα μικρά προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες και ρωτούσαν τι ήταν όλα αυτά, η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: "άδεια κουτιά που θα τα γεμίσει ο Άγιος Βασίλης".
Έτσι τα τρία αδέφια αποφάσισαν την παραμονή των Χριστουγένων να μείνουν ξύπνια και να περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. Το πρωί της παραμονής, αφού επέστρεψαν από τη βόλτα που έκαναν στη γειτονιά, σε φίλους και συγγενείς για να πουν τα κάλαντα, πήραν ένα πιάτο και έβαλαν τα κεράσματα που συγκέντρωσαν, για να τα προσφέρουν στον Άγιο Βασίλη. Στο κέντρο έβαλαν ένα μεγάλο μπισκότο στο σχήμα του Άγιου Βασίλη, ζωγραφισμένο με ζαχαρωτά. Όλη την ημέρα ήταν ανυπόμονα και τα δώρα που θα έπαιρναν ήταν το κεντρικό θέμα στις συζυτήσεις τους. Όμως το βράδι μετά το χορταστικό, εορταστικό δείπνο της οικογένειας, με πλούσια σαλάτα, διάφορα τυριά - που είναι το αγαπημένο τους σνακ - και βεβαίως την παραδοσιακή γαλοπούλα, είχαν αρχίσει να νυστάζουν. Αρνούνταν όμως πεισματικά να πάνε στα κρεβάτια τους. Έτσι η κυρία Ποντικούλη, έβαλε και τα τρία μικρά της στον καναπέ, δίπλα στο δέντρο και τα σκέπασε με μια ζεστή κουβερτούλα, αφήνοντας τα ....κοιμισμένα ...να περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. 
Είχαν αποκοιμηθεί για τα καλα, όταν ακούστηκε ένας θόρυβος από καμπανάκια που κουδούνιζαν. Ο Φρίξος πρώτος άνοιξε τα ματάκια του και είδε τον μπαμπά του να σκύβει από πάνω τους και να τους λέει να σηκωθούν, γιατί είχε περάσει ο Άγιος Βασίληςκαι είχει γεμίσει τα κουτιά κάτω από το δέντρο με δώρα. Και τα τρία ποντικάκια πετάχτηκαν στο λεπτό, κοίταξαν γύρω τους, όμως δεν είδαν τον Άγιο Βασίλη και απογοητευμένα είπαν πως δεν ήρθε τελικά, όμως  η μαμά τους έδειξε πως το πιάτο με τα κεράσματα είχε αδειάσει και είχει απομείνει μισοφαγομένο το μεγάλο μπισκότο. Ικανοποιημένα που ο Άγιος Βασίλης είχε ευχαριστηθεί με την προσφορά τους, κάθησαν γύρω από το δέντρο και άρχισαν να ανοίγουν τα δώρα τους. 
Όλος ο κόσμος γέμισε με  σκισμένα χαρτιά περιτυλίγματος και κορδέλες με φιόγκους, ενώ γέλια ενθουσιασμού ξεσπούσαν κάθε φορά που άνοιγε και κάποιο κουτί. Όλα τα ποντικάκια πήραν καινούρια πουλόβερ και το κάθε ένα, πήρε το παιχνίδι, που είχε ζητήσει. Μια κούκλα που τραγουδάει για την Φρίντα, ένα περιπολικό με πραγματική σειρήνα για τον Φρόντο και ένα μουσικό βιβλίο για τον Φρίξο. Αφού τα ποντικάκια ικανοποιημένα άνοιξαν όλα τα δώρα τους ο Φρόντο έκλεισε το μάτι στη Φρίντα και σκούντιξαν τον Φρόντο που σαν πιο μικρόσωμος που ήταν μπήκε κάτω από τον καναπέ και έβγαλε από κάτω, δύο πακέτα, δώρα για τον μπαμπά και τη μαμά. Η έκπληξη των γονιών ήταν πολύ μεγάλη και η χαρά τους απερίγραπτη. Ο κύριος Ποντικούλης φόρεσε αμέσως το κασκέτο του και δεν το έβγαζε, ας του έλεγε η μαμά πως δεν φοράνε καπέλο μέσα στο σπίτι.. Αλλά και εκείνη συνδύασε κατ' ευθείαν την καρφίτσα, που της χάρισαν με την ζακέτα που φορούσε. 
Και οι δύο γονείς ήταν πολύ συγκινημένοι από τη χειρονομία των μικρών τους και την επόμενη ημέρα, ανήμερα των Χριστουγένων, που μαζεύτηκαν όλοι οι συγγενείς και στήθηκε ένα τεράστιο, εορταστικό τραπέζι, ο κύριος και η κυρία Ποντικούλη δεν σταματούσαν, να μιλούν και να επιδεικνύουν με καμάρι τα δώρα τους. 
Ο Φρίξος και τα αδέλφια του συνέχιζαν να ζουν στη μαγεία των Χριστουγένων, ανταλλάσοντας και άλλα δώρα με τους υπόλοιπους συγγενείς, δοκιμάζοντας γλυκές και αλμυρές λιχουδιές από το χριστουγενιάτικο τραπέζι και παίζοντας ασταμάτητα με τα ξαδέλφια τους. 
Έτσι πέφτωντας το βράδι στα κρεβάτια τους χορτάτα από φαγητό και εξαντλημένα από το παιχνίδι, άρχισαν να ονειρεύονται το γλέντι της Πρωτοχρονιάς, την επόμενη εβδομάδα, κάτι που ο μικρούλης Φρίξος θα ζούσε για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: